Задава се бежанска криза в Либия

Стотици граждани напускат размирния град Сирт

17.03.2015 | 09:22 Редактор:
Задава се бежанска криза в Либия
Задава се бежанска криза в Либия

Районът около Сирт няколко дни е арена на въоръжени сблъсъци между джихадистите и бойци, лоялни на правителството в Триполи.

Хората в Сирт събират най-необходимите си вещи и се качват на автомобилите си. Засега посоката на бежанците е на Запад към град Мисрата, който се контролира от Либийска зора. Гражданите разкриват, че в разговори с бойци на Ислямска държава те са получили уверение, че бойните действия едва сега започват и ще продължат дълго. В Сирт вече горивото недостига. Хранителните магазини също затварят и са на лице предпоставки за хуманитарна криза.

В това време регионът източно от Сирт в посока Бенгази също е бойно поле от месец декември. Там Либийска зора води битки за най-големите нефтени находища Ес Сидер и Рас Лануф. Противнициса войниците на ген. Халифа Хафтър, лоялните на международно признатото управление на премиера Абдула ал-Тинни.

ИД използва нестабилността в страната и споровете между двете паралелни правителства. В Сирт, групировката превзе административни сгради, болница и университет.