fallback

Башар Асад е скептичен за преговорите за Сирия

16.03.2015 | 19:31 Автор: Теодора Георгиева

Сирийският президент Башар Асад прие скептично вчерашното изказване на американския държавен секретар Джон Кери да бъде включен в преговорите за прекратяване на конфликта в Сирия. Вашингтон отдавна настоява за оттеглянето на Асад от поста чрез политическо споразумение, но появата на общ враг в лицето на "Ислямска държава" изглежда е смекчило позицията. По думите на Асад всяка същинска промяна в отношението на международната общност към режима в Дамаск "трябва да започне със спиране на политическата и военна подкрепа за терористичните групировки в Сирия, които се борят за свалянето му.

"Всякакви обсъждания на бъдещето на сирийския президент са само за сирийския народ", заяви Башар Асад в интервю за иранска телевизия и добави, че коментари от чужбина не засягат Дамаск. Асад коментира, че всяка същинска промяна в отношението на международната общност към режима в Дамаск трябва да започне със спиране на политическата и военна подкрепа за терористичните групировки.

 

"Ние продължаваме да слушаме декларации. Трябва да изчакаме действията и тогава да вземем решение. Всички промени в международен план биха били положителни, стига да са честни, но трябва да се започне с прекратяване на политическата подкрепа на терористите. Прекратяване на финансирането и доставката на оръжия за терористите. Трябва да се окаже натиск върху европейските народи и страните, които ги подкрепят логистично, финансово и военно. Само тогава ще можем да приемем, че промяната е истинска", заяви сирийският президент Башар Асад.

Вчера в интервю за Си Би Ес американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Съединените щати трябва да преговарят с Башар Асад за слагане на сирийския конфликт. Говорителка на Държавния департамент на САЩ уточни, че няма промяна в позицията на страната и че няма бъдеще за брутален диктатор като Асад в Сирия. Вече четири години продължава конфликтът в Сирия. Страната се озова в плен на гражданска война след започналите през март 2011 г. мирни улични протести срещу продължилото четири десетилетия управление на фамилията Асад. За тези четири години над 215 000 души са загубили живота си.

 

fallback
Още от Свят
fallback