fallback

Меркел: Западът има готовност да наложи нови санкции на Русия, ако е необходимо

16.03.2015 | 19:27 Автор: Теодора Георгиева

Западът има готовност да наложи нови санкции на Русия, ако е необходимо. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на съвместна пресконференция с украинския президент Петро Порошенко в Берлин. Тя увери украинския лидер, че германското правителство ще продължи да подкрепя Украйна в усилията й за намиране на мирно решение на конфликта в източните региони.

Украинският президент Петро Порошенко изрази желание по време на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз тази седмица да бъдат наложени допълнителни санкции срещу Русия, ако не изпълнява споразумението от Минск. Някои правителства настояват блокът да действа незабавно, а други предпочитат да видят дали ще се спазва прекратяването на огъня.

"Разбира се, ние сме готови да наложим нови санкции, но те не са самоцел. Ние не ги искаме, но ако  е необходимо те ще бъдат наложени", заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Меркел заяви, че Германия няма да забрави отцепването на Крим от Украйна и подчерта важността за предоставяне на хуманитарна помощ за засегнатите райони в Донецк и Луганск.

'Що се отнася до споразумението от Минск, бих искала да кажа, че освен прекратяване на огъня и изтегляне на оръжията, важно е да се започне да се предоставя и хуманитарна помощ. За съжаление това все още не се е случило, но трябва да се направи'.  

Междувременно в интервю за германския вестник Билд украинският президент Петро Порошенко заяви, че е време Европа да Европа да свали розовите си очила и да признае, че структурите, създадени 70 години назад, за да гарантират световния мир, вече не функционират. Той даде пример със Съвета за сигурност на ООН, който е безсилен, защото Русия е едновременно и член, и агресор. Порошенко коментира, че в Украйна се води глобална война, в която Русия не признава вече червената линия.

 

fallback
Още от Свят
fallback