fallback

Улюкаев: Санкциите срещу Русия може да останат в следващите години

Икономическият ръст на страната в периода 2016-2018 може да е в рамките на 2.5-3%, коментира министърът на икономическото развитие

16.03.2015 | 17:02 Автор: Мариета Иванова

Санкциите срещу Русия може да се запазят в следващите години. Това мнение изразил по време на среща с ръководството на партия „Единна Русия“ министърът на икономическото развитие на страната Алексей Улюкаев, предава ТАСС.

„(Макроикономическата прогноза изхожда от това, че) режимът на санкции ще се запази през 2015 и през следващите години,“ коментира министърът. Това по думите му ще окаже влияние в посока на отлив на капитали, който може да достигне 115 млрд. долара.

Според прогнозата на ръководеното от Улюкаев ведомство средната цена на петрола през тази година ще бъде 50 долара за барел, въпреки консенсуса около прогноза над този показател. Има риск и по други важни фактори за икономическия ръст, като потребителско и инвестиционно търсене. Така инвестициите в дълготрайни активи ще бъдат намалени с 12%.

Потребителското търсене също значително намалява до ниво от малко над 6%, но през 2016 се очаква показателят да излезе на положителна територия.

По неговите думи, свиването на промишленото производството на Русия през 2015 може да бъде 1-1.5%.

Съгласно актуализираната макроикономическа прогноза, спадът в промишленото производство през текущата година се оценява на 1,6%, уточнява ТАСС.

Средният ръст на руската икономика в периода 2016-2018 може да бъде в рамките на 2.5- 3%, е отбелязал още министърът. По думите му министерството в момента подготвя макроикономическата прогноза до 2018 година.

 

fallback
Още от Свят
fallback