fallback

Вануату се нуждае от спешна хуманитарна помощ след циклона Пам

Бурята направи голяма част от населението на Вануату бездомни

16.03.2015 | 16:44 Автор: Ирина Георгиева

Вануату се нуждае от спешна помощ след като циклонът Пам премина над страната през уикенда, пише BBC. Президентът на Вануату Болдуин Лонсдейл заяви, че бурята е "изтрила" цялото развитие през последните години и страната ще трябва да възстанови "всичко" наново.

Помощта след бурята за една от най-бедните нации в света е започнала да пристига. Въпреки това страната все още не е успяла да направи контакт с някои от по-отдалечените острови.

Агенциите за спешна помощ заявяват, че това е може би едно от най-страшните бедствия, ударило някога региона. По официални данни за момента има поне 8 жертви, но се очаква броят им да се повиши.

Кореспондентът на BBC Джон Донисън заяви от столицата Порт Вила, че почти по всяка къща има някаква щета и положението за много хора е мрачно. Градоначалникът на едно от селищата е заявил, че имат отчаяна нужда от прясна вода.

"Чувството за опустошение е огромно и когато е суша не е нужно много време това усещане да се увеличи. Покривите на много семейни къщи липсват, повалени от силните ветрове и проливните дъждове." - описва ситуацията Донисън.

Въздухът е с много дебел слой дим, защото вече е започнало почистването - отломките са нарязани, събрани и изгорени, коментира кореспондентът на BBC.

"Има усещане, че хората тук ще се възстановят, но един много кратък момент в столицата, за да се разбере, че възстановяването ще отнеме много месеци, дори години. Това е огромен архипелаг, населението се разпределя върху повече от 60 острови и комуникациите са прекъснати, заради това на властите им е много трудно да придобият реална представа за разрушението. Ясно е обаче, че броят на загиналите ще се увеличи, когато комуникацията с отдалечените райони бъде възстановена." - допълва Донисън.

"Чудовището"

Ветровете на бурята от пета степен достигнаха до 300 км/час на 14 март.

Президентът Лонсдейл, който беше на конференция, точно когато бурята удари, призова за международна помощ, пише AFF.

"Назабавно ни е нужна хуманитарна помощ, точно сега." - призова той и допълни: "След цялото развитие, което постигнахме през последните години, този голям циклон дойде и просто унищожи цялата инфраструктура, която правителството построи. Напълно унищожена е."

По-рано президентът описа бурята като "чудовище" и каза, че не е в състояние да потвърди, че семейството му се намира в безопасност.

Президентът Лонсдейл заяви, че изменението на климата е допринесло за бедствието и допълни, че страната му е наблюдавала променливи климатични модели, нарастващо ниво на  моретата и по-големи количества от средното дъжд.

"Пълна разруха"

Работникът на UNICEF Алис Клемънтс заяви от Порт Вила, че всички силови линии са намалели, а много от служителите в болницата не са успели да отидат на работа. Тя уточни за BBC, че основният мост, свързващ Порт Вила с източната част на острова, е унищожен.

"Това не е някакъв разнебитен мост, направен е от бетон и стомана, а сега само стоманени греди стърчат. Това показва с каква мощ е ударила бурята." - коментира Клемънтс.

Колко бедна е Вануату?

ООН определя страната като една от най-слабо развитите в света. Тя е с БВП от 828,2 милиона долара в сравнение със съседката й Австралия с около 1,56 трилиона долара, според Световната банка.

Около две трети от хората се препитават със земеделие. Риболов, туризъм, офшорни финансови услуги са другите основни индустрии.

Австралия изчислява, че около 70% от население 250 000 души живеят на отдалечени острови или в селски райони, с по няколко услуги и ограничен достъп до чиста питейна вода, транспорт и електричество.

Австралия е основният донор на Вануату, давайки й 60,7 милиона долара през 2013/4, около 60% от общия размер на помощта.

Има голяма загриженост за островите на юг, включително и Тана, който беше в "окото на бурята". Австралийският Червен кръст туитна, че е чул за "пълна разруха" там.

Пауло Малату, координатор на Националната служба за управление на бедствия, заяви за Associated Press, че са изпратили самолети и хеликоптери да летят над островите и да оценят ситуацията.

Военни самолети от от Австралия и Нова Зеландия започнаха да правят доставки на най-необходимото. Други страни също обещаха да помогнат. Търговските полети трябва да бъдат възобновени на 16  март. 

Циклонът сега се движи надолу по източния бряг на Нова Зеландия. Бурята е отслабнала значително, но около 100 души са били евакуирани от крайбрежните райони на Гисборн, на изток от Северния остров. Предупреждението е в сила и в Чатъм, около 680 километра югоизточно от Уелингтън.

fallback
Още от Свят
fallback