Вануату се нуждае от спешна хуманитарна помощ след циклона Пам

Бурята направи голяма част от населението на Вануату бездомни

16.03.2015 | 16:44 Редактор: Ирина Георгиева
Вануату се нуждае от спешна хуманитарна помощ след циклона Пам

Вануату се нуждае от спешна помощ след като циклонът Пам премина над страната през уикенда, пише BBC. Президентът на Вануату Болдуин Лонсдейл заяви, че бурята е "изтрила" цялото развитие през последните години и страната ще трябва да възстанови "всичко" наново.

Помощта след бурята за една от най-бедните нации в света е започнала да пристига. Въпреки това страната все още не е успяла да направи контакт с някои от по-отдалечените острови.

Агенциите за спешна помощ заявяват, че това е може би едно от най-страшните бедствия, ударило някога региона. По официални данни за момента има поне 8 жертви, но се очаква броят им да се повиши.

Кореспондентът на BBC Джон Донисън заяви от столицата Порт Вила, че почти по всяка къща има някаква щета и положението за много хора е мрачно. Градоначалникът на едно от селищата е заявил, че имат отчаяна нужда от прясна вода.

"Чувството за опустошение е огромно и когато е суша не е нужно много време това усещане да се увеличи. Покривите на много семейни къщи липсват, повалени от силните ветрове и проливните дъждове." - описва ситуацията Донисън.

Въздухът е с много дебел слой дим, защото вече е започнало почистването - отломките са нарязани, събрани и изгорени, коментира кореспондентът на BBC.

"Има усещане, че хората тук ще се възстановят, но един много кратък момент в столицата, за да се разбере, че възстановяването ще отнеме много месеци, дори години. Това е огромен архипелаг, населението се разпределя върху повече от 60 острови и комуникациите са прекъснати, заради това на властите им е много трудно да придобият реална представа за разрушението. Ясно е обаче, че броят на загиналите ще се увеличи, когато комуникацията с отдалечените райони бъде възстановена." - допълва Донисън.

"Чудовището"

Ветровете на бурята от пета степен достигнаха до 300 км/час на 14 март.

Президентът Лонсдейл, който беше на конференция, точно когато бурята удари, призова за международна помощ, пише AFF.

"Назабавно ни е нужна хуманитарна помощ, точно сега." - призова той и допълни: "След цялото развитие, което постигнахме през последните години, този голям циклон дойде и просто унищожи цялата инфраструктура, която правителството построи. Напълно унищожена е."

По-рано президентът описа бурята като "чудовище" и каза, че не е в състояние да потвърди, че семейството му се намира в безопасност.

Президентът Лонсдейл заяви, че изменението на климата е допринесло за бедствието и допълни, че страната му е наблюдавала променливи климатични модели, нарастващо ниво на  моретата и по-големи количества от средното дъжд.

"Пълна разруха"

Работникът на UNICEF Алис Клемънтс заяви от Порт Вила, че всички силови линии са намалели, а много от служителите в болницата не са успели да отидат на работа. Тя уточни за BBC, че основният мост, свързващ Порт Вила с източната част на острова, е унищожен.

"Това не е някакъв разнебитен мост, направен е от бетон и стомана, а сега само стоманени греди стърчат. Това показва с каква мощ е ударила бурята." - коментира Клемънтс.

Колко бедна е Вануату?

ООН определя страната като една от най-слабо развитите в света. Тя е с БВП от 828,2 милиона долара в сравнение със съседката й Австралия с около 1,56 трилиона долара, според Световната банка.

Около две трети от хората се препитават със земеделие. Риболов, туризъм, офшорни финансови услуги са другите основни индустрии.

Австралия изчислява, че около 70% от население 250 000 души живеят на отдалечени острови или в селски райони, с по няколко услуги и ограничен достъп до чиста питейна вода, транспорт и електричество.

Австралия е основният донор на Вануату, давайки й 60,7 милиона долара през 2013/4, около 60% от общия размер на помощта.

Има голяма загриженост за островите на юг, включително и Тана, който беше в "окото на бурята". Австралийският Червен кръст туитна, че е чул за "пълна разруха" там.

Пауло Малату, координатор на Националната служба за управление на бедствия, заяви за Associated Press, че са изпратили самолети и хеликоптери да летят над островите и да оценят ситуацията.

Военни самолети от от Австралия и Нова Зеландия започнаха да правят доставки на най-необходимото. Други страни също обещаха да помогнат. Търговските полети трябва да бъдат възобновени на 16  март. 

Циклонът сега се движи надолу по източния бряг на Нова Зеландия. Бурята е отслабнала значително, но около 100 души са били евакуирани от крайбрежните райони на Гисборн, на изток от Северния остров. Предупреждението е в сила и в Чатъм, около 680 километра югоизточно от Уелингтън.