fallback

Съвет на външните министри от ЕС

Доналд Туск: Европа трябва да остави в сила икономическите санкции срещу Русия

16.03.2015 | 12:41 Автор: Мартина Ганчева

Европа трябва да остави в сила икономическите санкции срещу Русия. Този коментар направи председателят на Европейския съвет Доналд Туск броени часове преди началото на заседанието на външните министри в Брюксел. Дневният ред на срещата обаче не предвижда темата за наказателните мерки срещу Кремъл да бъде засегната.

Външните министри се фокусират върху обстановката в Африка, ситуацията в Либия , борбата срещу Ислямска държава, стратегията за Сирия и Ирак и Източното партньорство. Преди началото на заседанието българският първи дипломат Даниел Митов ще участва в среща на Групата на приятелите на Република Молдова. Домакини са Румъния и Франция.

Макар темата за Русия да не е предвидена в дневния ред, в навечерието на заседанието председателят на Европейския съвет Доналд Туск обвини някои лидери от Общността, че предпочитат да се примирят с руската роля в украинския конфликт. В първото си интервю за европейска медия Туск каза, че украинското примирие, съгласувано в Минск миналия месец между Путин и германския канцлер Ангела Меркел, трябва да бъде изпълнено цялостно, преди да има каквото и да е облекчение на санкциите. Вероятно казусът ще бъде обсъден и на срещата на дипломатите с върховния представител по външната политика Федерика Могерини.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback