fallback

Кери: САЩ обещават да преговарят с Башар Асад

15.03.2015 | 18:12 Автор: Теодора Георгиева

Съединените щати обещават да започнат преговори със сирийския президент Башар Асад за прекратяване на конфликта в близкоизточната страна.

Това заяви американският държавен секретар Джон Кери в интервю за CBS News.

Вашингтон отдавна настоява за оттеглянето на Асад от поста чрез политическо споразумение, но появата на общ враг в лицето на "Ислямска държава" изглежда е смекчило позицията на Запада, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати работят усилено за подновяване на усилията за намиране на политическо решение за прекратяване на кризата, коментира американският държавен секретар Джон Кери.

По думите му всички са единодушни, че тази война няма военно решение, а само политическо.

Кери добави, че  САЩ винаги са били готови да преговарят в контекста на процеса от Женева 1, имайки предвид конференцията от 2012 г., чиято цел бе да се сложи край на конфликта в Сирия чрез преговори.

В интервюто си Кери не повтори дълго поддържаната позиция от САЩ, че Асад е загубил легитимността си и трябва да освободи поста, отбелязва агенция Reuters.

Вече четири години продължа конфликтът в Сирия. Страната се озова в плен на гражданска война след започналите през март 2011 г. мирни улични протести срещу продължилото четири десетилетия управление на фамилията Асад.

За тези четири години над 215 000 са загубили живота си. Сред тях има 66 109 цивилни, от които 10 808 са деца.

 

fallback
Още от Свят
fallback