fallback

Варуфакис обяви замразяване на предизборните обещания на Сириза

Атина няма да търси финансова помощ извън Европа – нито от Русия, нито от Китай

14.03.2015 | 10:14 Автор: Красимир Кирев

Правителството на Сириза е готово да отложи някои от обещаните реформи, против мерките за икономии. Това призна гръцкият финансов министър Янис Варуфакис по време на бизнес конференция в Италия на 13 март 3015.

Такава стъпка може да бъде предприета, за да гарантира, че Атина и международните кредитори ще постигнат споразумение до 20 април.

Варуфакис изрази категоричната готовност на кабинета да стабилизира гръцката икономика с решителни действия още в следващите седмици.

Той изостави острата реторика към кредиторите и посочи, че Гърция има ангажимент към Еврогрупата и ще се придържа стриктно към него.

Що се отнася до предизборните обещания на Сириза обаче, готовността за отстъпки е налице:  

"През следващите няколко месеца, докато текат преговорите с Брюксел, ние замразяваме, или по-скоро отлагаме изпълнението на някои точки от нашата програма.

Трябва да направим това, за да изградим необходимото доверие с нашите партньори.

Споразумение с тях ще даде тласък и стабилност на икономиката ни и ще направи обещанията ни фискално отговорни и възможни", казва финансовият министър.

Варуфакис заяви още, че Гърция е в състояние да плаща задълженията си по дълга и увери, че Атина няма да търси помощ извън Европа – нито от Русия, нито от Китай:  

"Гърция е част от ЕС, тя е част от неразрушимата Еврозона. Преговорите ни с тях трябва да са честни и решението да бъде намерено в рамките на европейското семейство!

 

Коментарите на Варуфакис бяха направени часове след като гуверньорът на гръцката централна банка Янис Стурнарас заяви, че страната ще плати на време транш в размер на 340 млн. евро на МВФ.

Ципрас и Жан-Клод Юнкер се договориха в Брюксел на 13 март 2015 да се формира гръцки екип, който да работи с европейски експерти по структурните реформи.

„Не мисля, че направихме чувствителен напредък“, каза Юнкер пред пресата, когато посрещаше Ципрас в ЕК.

Така той повтори коментара на президента на еврогрупата, че две седмици са били пропуснати след споразумението от 20 февруари за четиримесечно удължаване на програмата за външна  помощ между Гърция и кредиторите й.

Юнкер обаме настоя, че няма опасност Гърция и партньорите й от еврозоната да не намерят път напред.

„Напълно изключвам провал.. Не е време да сме разделени. Време е да успеем заедно“, каза Юнкер.

 

fallback
Още от Свят
fallback