Путин е в „отлично здраве“, твърдят от Кремъл

В същото време военни вертолети са забелязани над Москва

13.03.2015 | 10:49 Редактор: Мариета Иванова
Путин е в „отлично здраве“, твърдят от Кремъл

Путин е в „отлично здраве“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред Associated press. Повод за изявлението му станаха редица публикации в руски и англоезични медии, които анализират причините за отсъствието на Путин от публични изяви от близо седмица. Forbes припомня, че руският президент отмени посещението си в Кахазхстан и срещата си с президенти на Казахстан и Беларус.

Сред разглежданите в медиите сценарии за липсата на медийни изяви на Путин в последните дни се спрягат тези за влошено здравословно състояние на руския държавен глава, военен преврат или вертикални пукнати във властта.

Forbes цитира Reuters, че убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов и предполагаемата чеченска връзка на неговите убийци е станала причина за евентуално разделение между Федерална служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ)- най-близките съюзници на Путин, и лидера на Русия в чеченския регион - Рамзан Кадиров, който има доста мощна армия, която работи извън прякото влияние ФСБ.

Припомняме, че преди дни лично президентът на Чечня Рамзан Кадиров заяви, че е верен съратник на руския президент Владимир Путин и е готов да жертва живота си за руския лидер. Кадиров подчерта, че е убеден, че убийството на Немцов е организирано от западни служби.

Според друг сценарий, липсата на медийни изяви на Путин през последните дни се дължи на военен преврат. Тази конспиративна теория намира и преки доказателства- а именно преди ден над Москва са забелязани да кръжат военни хеликоптери. Любителско видео показва как военен вертолет се приземява пред Министерството на отбраната в центъра на руската столица. Очевидците, заснели кадрите дори се чудят, къде ще се приземи летателна машина, визирайки липсата на необходимата за целта специална площадка.

 

Руски сайтове дори спекулират, че властта вече е отнета от ръцете на Путин, като сред неговите заместници се спряга името на премиера Дмитрий Медведев при съучастие с военния министър Сергей Шойгу.

Официално от Кремъл посочват, че Путин е в отлично здраве и графикът му е много натоварен в следващите дни, включително с няколко срещи с чужди представители. За  другата седмица, "по-скоро към края й", ще се състои и посещението в Казахстан е отбелязал Песков.