fallback

Няма опасност за живота на простреляните полицаи във Фъргюсън

Инцидентът е станал по време на протест, след оставката на шефа на полицейското управление

12.03.2015 | 13:30 Автор: Ирина Георгиева

Двама полицаи са простреляни в град Фъргюсън, щата Мисури, където през август 2014г. беше убит невъоръжен, черен тийнейджър, предаде BBC. Въпреки "сериозните огнестрелни рани", офицерите са в съзнание, съобщава Джон Белмар, началник на полицията на окръг Сейнт Луис, в пределите на който се намира и Фъргюсън.

Единият полицай е прострелян в лицето, а другият в рамото, допълва Белмар. И двамата се лекуват в местна болница. Инцидентът е станал по време на протест, след оставката на шефа на полицията във Фъргюсън Томас Джаксън, след критичен доклад, който твърди, че полицията в града има расови предразсъдъци. 

Протестиращите са се събрали късно вечерта на 11 март пред полицейското управление на града, като демонстрацията първоначално е била сравнително спокойна. Малко след полунощ обаче са произведени три изстрела, докато полицията се е опитвала да разреди тълпата, обяснява Белмар. 

Противоречива е информацията относно стрелеца. Шефът на полицията предполага, че "изстрелите са били насочени директно към офицерите му", а не са "заблудени куршуми".

Един от протестиращите, Кейт Роуз твърди, че е видяла един от полицаите "в кръв" и как другите служители на реда са се погрижили за него.

"Изтеглиха го, оставяйки следа от кръв по земята." - коментира Роуз.

Други демонстранти споделят, че той се е намирал сред множеството от хора, а според други е бил на върха на хълма.

Полицията продължава да събира свидетелски показания. 

Полицейският началник Томас Джаксън е шестото длъжностно лице от град Фъргюсън, което е уволнено или поддава оставка. РПУ-то в града бе остро критикувано след убийството на Майкъл Браун през август 2014г. Последваха седмици на протести.

През ноември 2014г. Върховният съд на окръг Сейнт Луис и американското министерство на правосъдието установи, че служителят Дарън Уилсън не е нарушил законите, когато е стрелял по Браун.

/Снимка: Дарън Уилсън/

Въпреки това, убийството на тийнейджъра и последвалите протести предизвикаха федерално разследване, което показа преобладаващи расови предразсъдъци в полицейското управление на града.

В управлението на град Фъргюсън работят само трима чернокожи служители, независимо от факта, че в град от 21 000 души, преобладава чернокожото население.

/Снимка: BBC/

fallback
Още от Свят
fallback