Единият от заподозрените за убийството на Немцов твърди, че е признал под натиск

Заур Дадаев заяви, че два дена е бил вързан с торба на главата

11.03.2015 | 13:18 Редактор: Ирина Георгиева
Единият от заподозрените за убийството на Немцов твърди, че е признал под натиск

Обвиненият в убийството на Борис Немцов Заур Дадаев твърди, че е признал под натиск, коментира член на руския Съвет за правата на човека, предаде BBC. Председателят на Съвета Андрей Бабушкин посети Дадаев на 10 март. Той коментира, че е видял "множество рани" върху тялото на обвиненият и предполага, че е бил измъчван.

Един от двамата заподозрени в убийството на Немцов Заур Дадаев от своя страна твърди, че два дена е бил вързан с торба на главата. Било му е казано, че той и другият обвинен ще бъдат освободени само, ако признае за убийството.

"Има основание да се смята, че Заур Дадаев е признал в резултат на изтезания." - коментира председателят на руския Съвета за правата на човека Андрей Бабушкин. 

Бабушкин призова обвинението да бъде преразгледано от "хора, които не са замесени с разследването". Председателят на руския Съвета за правата на човека проговори едва след посещението на Дадаев и втория обвиняем Шагид Губашев в московския затвор.

/Снимка: Заур Дадаев/

По време на визитата, Дадаев е показал следи по тялото си от белезници и въжета, с които е бил вързан, след задържането си в Ингушетия на 7 март. Заподозреният е искал да разкрие мотивите за самопризнанието си пред съда, но не му е бил даден шанс да говори, допълва самият той.

Шагид Губашев продължава да твърди, че е невинен. Той заяви, че е бил в Чечня, когато разбрал, че братовчед му Заур Дадаев е бил задържан в Ингушетия. Веднага след новината тръгнал към него, но като пристигнал, е бил задържан. Няма логика да тръгна към него, ако съм свързан с престъплението, допълва Губашев. Той също твърди, че е бил бит и е държан с торба на главата си.

Борис Немцов, бивш вицепремиер и политик от опозицията, е бил застрелян в гръб, докато се е разхождал с приятелката си в центъра Москва в петък вечерта, на 27 февруари. Следователите все още не разполагат с мотив за убийството.

Лидерът на Чечня Рамзан Кадиров, който е познавал добре Заур Дадаев, твърди, че като вярващ мюсюлманин е бил ядосан на тези, които са защитавали карикатурите на пророка Мохамед, които се появиха във френското сатирично списание Charlie Hebdo. 

Междувременно Борис Немцов осъди убийството на 12 души в редакцията на Charlie Hebdo, но негови близки твърдят, че той не е бил виден критик на радикалния ислямизъм и е фокусирал критиката си върху руския президент Владимир Путин.