Столтенберг: Русия все още е в Украйна

НАТО призова Москва да изтегли военното си оборудване от конфликтния район

11.03.2015 | 13:09 Редактор: Мариета Иванова
Столтенберг: Русия все още е в Украйна

Русия все още е в Източна Украйна, затова я призоваваме да изтегли цялото си оборудване от там, както и да спре оръжейните доставки за отцепниците. Това заяви на пресконференция във Върховното командване на силите на НАТО в Европа генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, предава БТА.

Прекратяването на огъня в Източна Украйна засега се прилага и е най-добрата основа за постигането на мирно решение, но изглежда крехко, коментира той. Видяхме изтеглянето на някои тежки оръжия, но остава неясна посоката на движението им. Важно е изтеглянето да бъде пълно и да подлежи на проверка. Всички наблюдатели на място трябва да имат свобода на движение и сигурност, за да вършат работата си, жизненоважно е прекратяването на огъня да бъде наблюдавано, посочи генералният секретар. В отговор на въпрос той потвърди съществуването на опасения, че изтеглените оръжия от зоната на конфликта досега може би са просто преместени и биха могли да бъдат използвани отново, в нови сражения.

Границата между Украйна и Русия остава широко отворена и е трудно да се прецени какво минава през нея, заяви върховният командващ на силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав. Никога не съм виждал по-голяма решимост НАТО да бъде в готовност за новите предизвикателства, добави той.

По повод ученията на алианса в Черно море и изпращането на американска военна техника в балтийските държави Столтенберг коментира, че всички тези действия са отбранителни, съразмерни и съобразени с международните задължения на пакта. Ще направим така, че НАТО да остане способен да защитава всеки съюзник от всяка заплаха, добави той. НАТО е обединен в своя отговор срещу агресивните действия на Русия в Украйна, но е алианс от 28 демокрации, в които се водят дебати, има различни оценки и мнения. Това не е слабост, а признак на сила - можем да имаме открити дебати. Способни сме да бъдем обединени около заплахите,както и в оценката на незаконните руски действия с намесата в Източна Украйна и незаконното завземане на Крим, заяви генералният секретар.

По повод новите дебати за създаването на общоевропейска армия Столтенберг отбеляза, че е важно да се избегне дублирането с НАТО. Европа трябва да допълва действията на НАТО, иначе работата по укрепването на отбранителните способности няма да бъде ефективна, добави той.

Имаме прекрасно сътрудничество с ЕС - в Косово, край бреговете на Сомалия, отбеляза ген. Брийдлав. Не се тревожим от подобни намерения, но трябва заедно да правим умни инвестиции в бъдещите отбранителни способности, допълни той.