Ципрас отново поиска репарации от Германия

Опозицията е остро против

11.03.2015 | 10:13 Редактор: Красимир Кирев
Ципрас отново поиска репарации от Германия

Гърция ще изпълни ангажиментите си към кредиторите, но ще настоява неспазените обещания към гръцкия народ да станат реалност. Това заяви премиерът на страната Алексис Ципрас в парламента.

Кредиторите на Гърция искат да върнат новото правителство на земята със започващите в Брюксел технически консултации, след като Еврогрупата одобри плановете за реформи на финансовия министър Янис Варуфакис. Катемерини отбелязва, че Тройката все още не е анализирала официалната статистика за икономиката на страната през последните 9 месеца.

"Искам да ви уверя, че гръцкото правителство ще работи неуморно, за да допринесе за намирането на решение на сложните проблеми, с които се сблъсква Европа. Гърция ще изпълни всичките си ангажименти и задължения! В същото време обаче, ще настояваме всички неизпълнени обещания към гръцкия народ да станат реалност", настоя Ципрас от парламентарната трибуна.

СИРИЗА инициира и създаването на Комитет, който да изиска от Германия изплащането на допълнителни репарации на страната. Темата обаче не среща единодушие в гръцкия парламент. Социалистите от ПАСОК дори нарекоха дипломатическите тактики на новите управляващи – пълен провал. Лидерът на формацията Евангелос Ванизелос заяви:

"Много е важно да не гледаме на този въпрос като част от националната стратегия и преговорите с кредиторите. Поставяйки този голям въпрос на историческа справедливост и истина в момент, в който изпълняваме стратегията за изход от кризата – това ще доведе до задънена улица!"

Берлин настоява, че е изплатил всичките си задължения, свързани с репарациите, включително плащане в размер на 115 млн. германски марки на Гърция през 1960 г.