Световната здравна организация (СЗО) издаде нови препоръки, насърчаващи хората да заменят обикновената сол в домакинството с алтернативи с по-ниско съдържание на натрий.
Съветите да се консумира по-малко сол (натриев хлорид) не са нови – те са част от международните насоки от десетилетия. Това е така, защото доказателствата ясно показват, че натрият в солта може да навреди на здравето, когато се консумира в големи количества.
Твърде много натрий увеличава риска от високо кръвно налягане, от което страдат милиони души по света (около един на всеки трима възрастни). Високото кръвно налягане (хипертония) от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни заболявания, наред с други здравословни състояния.
СЗО изчислява, че всяка година 1,9 милиона случая с фатален край в световен мащаб се дължат на консумацията на твърде много сол.
Експертите препоръчват да се консумират не повече от 2 грама натрий дневно. Хората обаче консумират средно два пъти повече - около 4,3 грама на ден.
Намаляването на солта в диетата не е лесна задача, тъй като това означава адаптиране към по-слаб солен вкус. Освен това изисква промени в утвърдените начини на приготвяне на храната. Оказва се, че тази промяна е предизвикателство както за хората, които готвят у дома, така и за хранителната индустрия.
Основният заместител на солта с по-ниско съдържание на натрий се нарича обогатена с калий сол. Това е сол, в която част от натриевия хлорид е заменен с калиев хлорид.
Четете повече в puls.bg
Снимка: Freepik