Разликата в заплатите на мъжете и жените в ЕС намалява

08.03.2015 | 16:49 Редактор: Теодора Георгиева
Разликата в заплатите на мъжете и жените в ЕС намалява

Разликата в заплащането на мъжете и жените в държавите от Европейския съюз е намаляла по време на кризата, показват данни на Евростат. Според тях тази разлика е най-значителна в развитите европейски икономики.

Жените са получавали средно с 16,4% по-малко възнаграждение от мъжете през 2013 година, показват данните на Евростат. За сравнение през 2008 година, когато избухна финансовата криза, разликата е била 17,3 на сто. Според експерти по-малка разлика, която се отчита сега може да се дължи на това, че професиите, където има повече жени са по-защитени от съкращения в сравнение с мъжките професии. Икономисти коментират, че в сфери като образование и публична администрация съкращенията са доста по-малко на фона на тези, които са понесли строителството и промишлеността.

Още по темата

По данни на Евростат жени са 67% от чиновниците и само 33% от служителите на ръководни постове в ЕС.

Най-голямата разлика в заплатите през 2013г. е регистрирана в Естония – 29.9%, а най-малката е била в Словения – 3.2%.
В България обаче се отчита обратна тенденция. За последните пет години разликата в заплащането между двата пола се е увеличила от 12 на 13,5%. В Германия разминаването е 21,6 на сто, а в Италия този показател за петгодишен период се е свил  от 7,3 на 4,3%.