Египет изпълни първата смъртна присъда срещу поддръжник на бившия президент Мохамед Мурси

08.03.2015 | 16:47 Редактор:
Египет изпълни първата смъртна присъда срещу поддръжник  на бившия президент Мохамед Мурси
Египет изпълни първата смъртна присъда срещу поддръжник на бившия президент Мохамед Мурси

Египет изпълни първата смъртна присъда срещу поддръжник на бившия президент Мохамед Мурси. Екзекутираният Махмуд Хасан Рамадан е бил признат за виновен за убийство по време на протестите в страната през 2013 година. Египетски съд осъди на смърт 183 активисти на движението "Мюсюлмански братя".

В изявление на вътрешното министерство на Египет се казва, че първият екзекутиран Махмуд Хасан Рамадан е участвал в хвърляне на деца от сграда по време на протестите през 2013 година срещу свалянето от власт на президента Мохамед Мурси. Махмуд Хасан Рамадан не е бил официален член на движението Мюсюлмански братя, но е описан като радикален ислямист.

Повечето от другите смъртни присъди са в процес на преразглеждане в сложната система от правни жалби. През последните месеци египетски съдилища осъдиха стотици поддръжници на Мюсюлмански братя. През февруари съдът потвърди смъртните присъди на 183-ма души. Те бяха осъдени за убийството на 11 полицаи и двама цивилни по време на протестите през 2013 г.

В края на януари Военната прокуратура в Египет поиска Мохамед Мурси, заедно с още 198 души, да бъде изправен пред военен трибунал заради насилието в страната през 2013 г. Тогава полицията употреби сила, за да разпръсне два големи протестни лагера от поддръжници на Мурси. При разрушаването на лагерите избухнаха сблъсъци, довели до стотици жертви. Това предизвика вълна от безредици и насилие в цялата страна.