Путин: Русия трябва да се отърси от позора на политическите убийства

04.03.2015 | 19:21 Редактор: Теодора Георгиева
Путин: Русия трябва да се отърси от позора на политическите убийства

Русия трябва да се отърси от позора на политическите убийства.

Това заяви на 4 март 2015 държавният глава Владимир Путин по време на Съвета на Министерството на вътрешните работи, което беше излъчено по телевизията и е първият му публичен коментар след убийството на опозиционера Борис Немцов.

Министерството на вътрешните работи на Русия проведе заседание на 4 март 2015, на което определи приоритетите в работата си през годината. Според президента Путин, който присъства на заседанието, усилията трябва да бъдат насочени към разкриваемостта на престъпленията.

МВР на Русия трябва да „обезпечи кардинален прелом в разкриваемостта“, каза руският президент.

Руската служба за сигурност обяви, че вече има заподозрени за убийството на Немцов.

Руският президент Владимир Путин нарече "срамна трагедия" убийството на Борис Немцов и призова Министерството на вътрешните работи да обърне особено внимание на тежките престъпления, включително тези, които са политически мотивирани.

По думите му трябва да се реагира на всички сигнали и да се прилагат подходящите мерки за превенция, особено сред младите хора.

 

"Трябва да се обърне сериозно внимание на тежките престъпления и тези с политически характер.

Русия трябва да бъде лишена от срама на трагедии като тази, която се случи – искам да кажа дръзкото убийство на Борис Немцов в центъра на столицата", заяви Владимир Путин.

Междувременно в интервю за британския вестник Таймс опозиционерът Иля Яшин обеща да публикува доклада на Борис Немцов за Украйна.

По думите му пълната му версия е съхранявана в компютъра в апартамента на Немцов.

Докладът съдържа доказателства за присъствието на руски военни в Донбас, довело до налагането на икономически санкции на ЕС и САЩ срещу Русия.

След разстрела на Немцов обаче органите на реда извършиха обиск в жилището на Борис Немцов.

Според разследващите органи именно тази информация може да е станала причина за убийството на Немцов, който трябваше да представи съдържанието му ден преди да бъде разстрелян на метри от Кремъл на 27 февруари 2015.