fallback

Жертви след експлозия в мина в източна Украйна

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от източна Украйна

04.03.2015 | 16:14 Автор: Георги Стоянов

Експлозия в мина в района на Донецк е довела до смъртта на поне, по първоначални данни, 32-ма души. Броят на жертвите за момента не е уточнен. Официални лица говорят за един починал, 16 ранени и голям брой миньори в неизвестност. Ето последните подробности. Райън Чилкот е в източна Украйна на около 100 километра източно от Донецк. Райън, кажи ни последните новини.

Райън Чилкот: Да, борят на жертвите не е ясен. Съобщенията си противоречат. Някои съобщават за един загинал, други за двама, трети за 32.

Още по темата

Това, което знаем със сигурност е, че в мината е имало над 200 човека в момента, когато този инцидент се е случил. И най-малко 32 липсват.

Тези инциденти се случват с шокираща честота тук в източна Украйна. Това е район, където добивът на въглища никога не е бил особено безопасен. Това са мини, изкопани през 60-те в най-добрия случай.

В допълнение към това имаме и този конфликт, който прави работата в мините дори още по-опасна, защото в един момент в някои мини нямаше ток, а това означава проблеми с вентилацията.

И разбира се, тук има и икономически аспект в тази така или иначе доста сложна ситуация.

На тези миньори, които все още са долу, най-вероятно не им се плаща, защото заради конфликта, въглищата няма на кого да бъдат продадени.

Те няма как да доставят въглищата на клиенти и затова неплащат на миньорите. Аз бях в друга мина по-рано тази сутрин, където миньорите получават средно по 90 долара на месец.

На тях обаче не им е било плащано от декември и дори тогава са получили едва 40% от заплатите си.

Така че това говори за икономическата и хуманитарна криза в източна Украйна, освен боевете, които всъщност донякъде утихнаха през последните дни заради примирието.

fallback
Още от Свят
fallback