The Guardian: Путин превърна интерпретацията на истината в своя политическа стратегия

03.03.2015 | 20:18 Редактор: Лъчезар Вълев
The Guardian: Путин превърна интерпретацията на истината в своя политическа стратегия

Владимир Путин е превърнал интерпретацията на истината в своя политическа стратегия. Това пише вестник Guardian в свой коментар за медийното отразяване в руската преса на убийството на 27 февруари 2015 на Борис Немцов. Според изданието тактиката на Кремъл е да предизвика информационен хаос, за да може истината да бъде скрита.

Фридрих Ницше е казал: „Фактите не съществуват, има само интерпретации“. Владимир Путин превърна тази идея в своя политическа стратегия. Така започва коментара си вестник Guardian.

Няколко часа след убийството на Борис Немцов в руската преса се появиха различни интерпретации за това какво наистина се е случило: „Убийството е било извършено, защото Немцов принудил приятелката си да направи аборт. То е свързано с неговия бизнес и отношението му към „Шарли ебдо“.

Така както бомбардировачите „Туполев“ имат системи за ограничаване на отразените радиовълни, за да объркат вражеските топлинни ракети, постулатът, гласящ, че всъщност има много интерпретации на истината, стана основополагаща философия на правителството на Путин, пише още Guardian. Целта е дезинформация на Русия, с цел объркване на онези, които търсят истината, продължава изданието.

Медията обобщава, че тактиката се състои в това да бъдат създадени колкото се може повече интерпретациии на едно или друго събитие. Тогава, след възникването на този херменевтичен хаос, следва тихото оттегляне. Тактиката е изцяло копирана от инструкциите на КГБ от 70-те години, според които е необходимо създаването на колкото се може повече версии на едно събитие, за да може истината да бъде скрита.

Така няма обективност, а само различни подобия на истината, коментира Маргарита Симонян, главен редактор на подкрепяната от държавата „Russia Today“. Както Guardian посочва „релативизмът се превръща в оръжие“. С такава политическа технология руската власт показва, че избавяйки се от истината, ние оставаме лице в лице с властта. С други думи релативизмът води директно до нихилизъм.

На фона на различните версии на „истината“, озвучени от руските власти, все пак е необходимо да се търси реалната истина, заключва Guardian. В петък сутринта на 27 февруари 2015 Борис Немцов беше жив. В края на деня той вече е мъртъв. Въпреки всичките версии, предлагани от Кремъл, истината е такава.