fallback

Испания и Португалия реагираха остро на обвиненията на гръцкия премиер Ципрас

01.03.2015 | 19:53 Автор: Теодора Георгиева

Испания и Португалия реагираха остро на вербалната атака на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който обвини двете страни във водене на консервативна конспирация за сваляне на неговото ляво правителство. Според премиера на Испания Мариано Рахой нападката е в противовес с духа на солидарност, който трябва да ръководи отношенията между членовете на ЕС.

Премиерът на Испания Мариано Рахой поиска официално от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да осъдят думите на гръцкия лидер. Той заяви, че Испания не е отговорна за чувството на безсилие, което генерира управляващата партия СИРИЗА в Гърция. Рахой намекна, че чрез упреците си Ципрас се опитва да отклони напрежението.

"Да търси враг в чужбина, както направи гръцкото радикално крило, е трик, който сме виждали много пъти в историята. Това, което прави Ципрас обаче влошава проблема. Единственият начин за решаване на проблемите  е да се казва истината на хората", заяви премиерът на Испания Мариано Рахой.

Рахой заяви още, че Испания иска най-доброто за Гърция.

"Ние искаме най-доброто за гръцкия народ и искаме той да преодолее трудната ситуация. Убеден съм, че това ще бъде така, ако те действат с отговорност и здрав разум. Искам да кажа, че всяко решение, направено по тази тема в Европейския съюз е взето единодушно. Испания и Португалия също гласуваха като останалите страни в ЕС".

Португалският премиер Педру Пасуш Коелю също изпрати протестна нота до Юнкер и Туск, в която нарече думите на гръцкия си колега "неверни, нечувани и непристойни за европейски лидер.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле пък смята, че трябва да се даде малко време на гръцкото правителство на Алексис Ципрас, дошло на власт само преди месец, и изрази увереност в желанието на Атина да направи реформи.

 

fallback
Още от Свят
fallback