Ердоган прие протегнатата ръка от кюрдите

Турция, САЩ и ЕС определят Кюрдската работническа партия като терористична организация

01.03.2015 | 11:53 Редактор:
Ердоган прие протегнатата ръка от кюрдите
Ердоган прие протегнатата ръка от кюрдите

Турският президент Реджеп Ердоган приветства призива на лидера на Кюрдската работническа партия - ПКК за край на конфликта с Анкара. Абдула Оджейлан, който е в затвора, поиска от кюрдските бойци да вземат историческо решение и да свалят оръжието, с което да се сложи край на 30-годишния конфликт, взел  40 хил. жертви. 

Становището на Оджейлан беше прочетено по телевизията от юристи на прокюрдската Народна деморкатическа партия. В него се настоява ПКК да свика своеобразен Конгрес на разоръжаването в следващите няколко месеца.

"Разоръжаването е много важно наше очакване. Това е процес, който започва с инициатива за демократични реформи и продължава чрез мирни преговори.  С години очакваме този призив за слагане на край на този проблем" - думи на президента Ердоган.

 

Турция, САЩ и ЕС определят Кюрдската работническа партия като терористична организация. Нейните бойци обявиха примирие с Турция през 2013 г., но насилието така и не спря. Затова Ердоган настоява:


"Надявам се да се придържат към позицията си. Важно е да посоча, че тези, които трябва да свалят оръжието са членовете на тази терористична група. Ако те очакват същото да бъде сторено от нашите сили за сигурност, това е мечта. Няма как да се случи!"

 

В навечерието на парламентарните избори в Турция през юни, правителството нееднократно изяви желание за край на конфликта с ПКК, което да доведе до повече права за 15-те млн. кюрди в страната.