fallback

Естония избира парламент

Вотът ще определи посоката й на развитие - Изток или Запад

01.03.2015 | 11:48 Автор: Красимир Кирев

В контекста на нарастващите страхове от руската агресия в Украйна, в Естония днес се провеждат парламентарни избори. Фаворит във вота е именно проруската опозиционна Центристка партия. Основният й конкурент е управляващата Реформистка партия. Дори и да спечели обаче трудно би съставила кабинет, тъй като всички останали партии отхвърлиха възможността за коалиционно споразумение с нея. Така, в Естония може да се повтори латвийският модел, при който проруска партия излезе начело след изборите, но остана в опозиция, допълва изданието

Естонският министър-председател Таави Ройвас гласно изрази притесненията си, че Русия може да се опита да повтори сценария в Украйна с други бивши съветски републики, включително Естония. В дните преди изборите Ройвас, който със своите 35 г. е най-младият премиер в Европа призова за съставянето на „Правителство, ориентирано към и за Естония“. Най-вероятната формула на управление е съюз между Реформистката партия и социалдеморкатите.  

"Много важно е естонският народ да ни даде мандат да сформираме кабинет. Нека видим финалните резултати и ще преценим възможностите в какъв състав да бъде той. Ще сравним програмите си и ще привлечем партньори, спрямо това до колко съвпадат приоритетите ни", посои Ройвас.

През последната една година Естония регистрира многократно неправомерно навлизане на руски самолети в нейното въздушно пространство. Лидерът на Центристката партия Едгар Саависар не вижда това като проблем. Той дори определи като легитимно анексирането на Крим. 

Центристката партия разполага с твърд електорат – ¼ от населението на Естония, което е около 1,3 млн. души са етнически руснаци. 

Иначе, не само сигурността доминира като тема в предизборната кампания. Икономическите теми също се следят внимателно. Естония е член на Еврозоната от 2011 г.  и има най-малкия дълг на публичния сектор в ЕС.  Но между партиите няма консенсус как да бъде вдигната минималната заплата и дали да бъде намалени данъците.

Естония е пионер в електронното гласуване. Един на всеки 5 души упражнява гласа си онлайн. Избирателните секции затварят в 20ч българско време.

 

fallback
Още от Свят
fallback