fallback

Гърция търси решение на проблема с имигрантите

Гърция започна процес на затваряне на своите около 30 центъра за задържане на нелегални имигранти

01.03.2015 | 11:42 Автор: Красимир Кирев

Още по темата

Гърция започна процес на затваряне на своите около 30 центъра за задържане на нелегални имигранти. Всеки ден десетки от тях се освобождават и получават право да останат в страната 6 месеца. Правителството на Сириза обеща затварянето на лагерите на 14 февруари, след самоубийството на затворник в един от тях.

В Амигдалеза, първият център за задържане на нелегални имигранти в Гърция, полицията и социалните работници се трудят денонощно, за да подготвят стотици затворници за освобождаване. На ден 20 мигранти напускат лагера, описван от много организации като нехуманен.  С предимство се освобождават тези, които са подали документи за убежище.

Гърция е обект на масова имиграция от Близкия изток и Южна Азия. За разлика от предишните си консервативни предшественици, новият кабинет иска да създаде нови отворени центрове, с които да помогне за интеграцията на имигрантите.  Но във условията на финансови трудности, властите трябва да обяснят как ще ги финансират. Обществото също е против.

"Беше създаден климат на терора. Всеки приема, че тези хора са тук за да ни убият, да сменят религията ни или да ни ограбят. Стереотипите създават несигурност. Ако ги третираме като врагове, те ще се държат като такива." - казва  криминологът Елени Крисочоу.

Както Гърция, така още България, Италия и Испания настояват ЕС да приеме промени в Дъблинския регламент, с което тежестта в справянето с нелегалната имиграция да бъде поделена по-пропорционално от страните-членки на Общността.

 

fallback
Още от Свят
fallback