fallback

Ципрас отписа възможността за трети заем от кредиторите

Той призова министрите от своя кабинет да не губят време и да осъществят обещаните реформи

28.02.2015 | 12:35 Автор: Красимир Кирев

Гърция няма да има нужда от трета спасителна програма,  когато изтече 4-месечната отсрочка от настоящия заем. Това обяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. Той призова министрите от своя кабинет да не губят време и да осъществят обещаните реформи.

Ципрас увери, че след края на 4-те месеца отсрочка от Еврогрупата, Атина ще търси постигането на дългосрочно споразумение с кредиторите, което в крайна сметка да доведе, първо, до край на - наречените от него - задушаващи и унизителни инспекции, второ – до икономически растеж и социално единство.  

"Осъзнавам, че някои хора залагат на възможността за трети заем през юни. Много съжалявам, но трябва да ги разочаровам. Нека забравят за тази възможност!  Защото гръцкият народ каза не на спасителните програми още на изборите на 25 януари", посочи Ципрас.

 

Ципрас обяви още, че правителството ще инициира разследване на обстоятелствата около двете спасителни програми, договорени от предишното правителство. Ще се отнася до задачите на настоящия кабинет – министър-председателят заяви:  

"Призовавам всички вас, още от утре да започнете тежката работа, която на 25 януари обещахме да свършим. Правете по-малко коментари, вършете повече работа! Нека има повече действия!

По време на срещата на министрите от кабинета на Сириза,  пред сградата на парламента хиляди симпатизанти на Комунистическата партия в Гърция излязоха на протест срещу новите управляващи. Те свалиха доверието си от тях, заради споразумението с Еврогрупата. Социологическите проучвания обаче показват, че в по-голямата си част, гръцкото общество стои зад действията на Ципрас.

 

fallback
Още от Свят
fallback