Борис Немцов е бил застрелян в Москва

28.02.2015 | 07:27
Борис Немцов е бил застрелян в Москва

Бившият вицепремиер на Русия и политик от опозицията Борис Немцов е бил застрелян в центъра Москва в петък вечерта, на 27 февруари.

Убийството е станало към 23:40 местно време на Големия Москворецки мост в центъра на руската столица, където се разхождал с жена, съобщава РИА Новости.

Неизвестни нападатели са се приближили с кола и са стреляли 7-8 пъти в Немцов в гръб.

Руското Министерство на вътрешните работи не дава все още подробности за инцидента, разпитвана е приятелката на жертвата, съобщава РИА.

Следователите разглеждат и хипотеза за поръчково убийство.

 

Първите реакции

Руският президент Владимир Путин нарече убийството провокация. Според него престъплението носи поръчков характер. Путин поръча на силовите ведомства да запознат разследване по личния му контрол.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Борис Немцов не е представлявал никаква заплаха за руските власти. Пред Комерсант Песков оспори възможната версия за щети на реномето на президента Путин..

Бившият премиер Михаил Касянов, съпредседател на РПР-Парнас нарече убийството на съпартиеца си Немцов „невъобразимо“.

„Това е извън въобръжението. На 50 метра от Кремълската стена лежи моят приятел Борис Немцов. Русия доживя до ситуация, в която убиват хора пред Кремъл“, каза Касянов за РБК. „Това е шок“.

 

Още по темата

Президентът на САЩ Барак Обама осъди „бруталното убийство“ на руския опозиционен политик и призова за пълно разследване.

„САЩ осъжда бруталното убийство на Борис Немцов и настояваме руското правителство да проведе пълно, независимо и прозрачно разследване на обстоятелствата на убийството и да осигури всички отговорни да бъдат изправени пред правосъдието“, каза Обама в изявление, цитирано от Ройтерс.

Обама се е срещал с Немцов през 2009 в Москва, когато разговаря с опозиционните партии след като се видя с тогавашния президент Дмитрий Медведев. Обама каза, че се възхищава на „смелата отдаденост на Немцов за борба срещу корупцията в Русия.

 

Европейските либерали изразиха съболезнованията си:

"Днес Русия изгуби силен смел политик, убеден демократ", написа Alde Party в Туитър.

„Борис Немцов, виден критик на Путин, застрелян в Москва“-Fox.

„Борис Немцов изобличи путинската корупция и плати с живота си“-TheDailyBеast

„Борис Немцов, критикът на Путин, застрелян в сянката на Кремъл“, TheNewYorkTimes.

"Убийството на Немцов е провокация, насочена към цяла Русия" Вести.ру.

"Дворкович: Убийството на Немцов не бива да остане безнаказано", Комсомолская правда.

"Убийството на Немцов не е провокация, е отмъщение заради жена или РПР Парнас" Жириновски.

„Шокиран съм и натъжен от бруталното убийство на бившия първи вицепремиер Борис Немцов в центъра на Москва. Немцов посвети живота си на по-демократична, просперираща и отворена Русия и на силните връзки между Русия и съседите и партньорите й, включително САЩ. Той служи на страната си по много начини - във федералното правителство, в парламента, като губернатор на Нижни Новгород и като политически лидер и активист. На всеки пост той искаше да реформира и отвори Русия и да даде власт на руския народ в ежедневния живот. Липсата му ще бъде усетена силно в Русия и по света. САЩ призовава руските власти да действат експетидивно и да изправят извършителите пред съда. Мислите ни са с руския народ и семейството и приятелите на Немцов“, написа държавният секретар на САЩ Джон Кери.

 

Протести в Москва и Санкт Петербург

Опозицията е решила да премести Антикризисния марш Пролет на 1 март в московския район Марино, около Пушкинската станция на метрото.

В събота, 28 февруари в Санкт Петербург ще има протест в памет на убития опозиционен лидер Борис Немцов, съобщи депутатът от Закссобрание Борис Вишневский.

 

РПР Парнас

РПР Парнас – Републиканска партия на Русия – Партия на народната свобода е опозиционна формация, основана на 14 септември 2010 с коалиционно споразумение между Републиканската партия на Русия, Руския народно-демократичен съюз и Солидарност.

Председатели от 24 септември 2011 са Борис Немцов, Михаил Касянов и Владимир Рижков.