Украйна изтегля тежкото въоръжение от фронтовата линия

27.02.2015 | 20:41 Редактор: Теодора Георгиева
Украйна изтегля тежкото въоръжение от фронтовата линия

Украинският президент Петро Порошенко потвърди, че страната е започнала да изтегля тежките оръжия от фронтовата линия. Той обаче подчерта, че военната заплаха от изток остава дори при спазване на мирното споразумение между правителствените сили и сепаратистите. На този фон Киев съобщи за първите три смъртни случая след 48 часа без човешки загуби, което възпира надеждите за прекратяване на огъня.

 Говорителят на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Владислав Селезньов коментира, че отдръпването е положителна стъпка.


"Този процес показва, че е в наш интерес изтеглянето на въоръжението, за да се стабилизира положението в Източна Украйна възможно най-скоро. И второ, ние осъзнаваме, че само с премахването на оръжията, можем да гарантираме тишина и спокойствие в този регион", заяви говорителят на ген. щаб на въоръжените сили на Украйна Владислав Селезньов.


Украинският президент Петро Порошенко заяви, че дори и при спазване на мирното споразумение, военната заплаха от изток остава.


"Дори и при най-оптимистичния сценарий в Донбас, дори и в случай на дълго примирие, което може да се превърне в политическо решение, военната заплаха остава. Ще са необходими постоянни усилия за укрепване на отбранителните способности на държавата", заяви украинският президент Петро Порошенко.


Порошенко добави, че украинската армия „е готова във всеки един момент да се изправи срещу врага“. Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики също започнаха да изтеглят тежкото въоръжение. От своя страна ръководителят на Европейската дипломация, Федерика Могерини заяви, че трябва да се анализира ситуацията в Украйна преди да се вземе решение за нови санкции срещу Русия.

Според Могерини, през следващите седмици ЕС трябва да насочи фокуса си към това да направи всичко по силите си да придаде нов импулс на споразуменията, подписани в Минск, и на тяхното реализиране. Могерини добави, че дори и ако конфликтът утихне през следващите седмици обаче не трябва да се очаква предсрочно решение за твърдите икономически санкции срещу Русия, които през юли трябва да бъдат или подновени, или коригирани, или отменени.