fallback

Подозренията за ебола в Австралия не са потвърдени

Изследванията на двете деца показват, че не са заразени със смъртоносния вирус

26.02.2015 | 11:38 Автор: Ирина Георгиева

Подозренията за ебола при хоспитализираните деца в австралийския град Мелбърн не са потвърдени, пише агенция ТАСС, позовавайки се на съобщение от представител от болницата в Мелбърн.

Първоначално лекарите не съобщиха данни за двете деца. След като изследванията показали, че животът им не е в опасност, заместник-ръководителят на Министерството на здравеопазването на щата Виктория, Майкъл Еклунд заявил, че пациентите са две момиченца на по 4 и 8 години, които са се завърнали в Австралия със самолет от Гвинея чрез Абу Даби.

Дежурният лекар на летището в Мелбърн забелязал младите пътници, които имали температура и решил да бъдат хоспитализирани. 

Момичтетата ще останат в болницата най-малко три дни като ще им бъде направено повторно изследване. До момента в Австралия не е имало случаи на заразяване с вируса ебола.

Борба с ебола

В края на януари заболяемостта от ебола е спаднала до най-ниското си ниво от последните седем месеца, сочат данни на СЗО. Въпреки това, на 25 февруари, от организацията съобщиха, че има ръст в броя на случаите в Западна Африка. 

От СЗО напомнят, че имат нужда от допълнително средства за бързо реагиране при огнищата на опасните заболявания. 

 

Нужно е да се измине дълъг път преди да се постигне победа над ебола, заяви ръководителят на Мисията на ООН по борба с ебола Антъни Банбъри.

"Еболата е един много гаден вирус и се страхувам, че в бъдеще може да сме много неприятно изненадани." - отбеляза Банбъри.

Според ръководителя на Мисията на ООН по борба с ебола "трябва да продължим усилията си в борбата с вируса ебола до нейговото напълно премахване."

fallback
Още от Свят
fallback