През последните 24 часа нито един украински войник не е бил убит на фронта

Това е първият ден без смъртен случай от "най-малко няколко седмици"

25.02.2015 | 18:12 Редактор: Ирина Георгиева
През последните 24 часа нито един украински войник не е бил убит на фронта

През последните 24 часа нито един украински войник не е бил убит на фронта, само един е бил ранен, каза военен говорител в Киев, цитиран от Reuters, съобщава БТА. По думите му това е първият ден без смъртен случай от "най-малко няколко седмици".

Примирието в Украйна влезе в сила на 15 февруари, но бе многократно нарушавано, а миналата седмица около ключовия град Дебалцево се водиха едни от най-тежките сражения между правителствените сили и проруските бунтовници, припомня агенцията.

Отдавна очакваното прекратяване на огъня изглежда настъпва на 25 февруари, след като сепаратистите започнаха да изтеглят артилерията си от фронта, обобщават от Reuters. Правителствените сили обаче обявиха, че за тях е прекалено рано да започнат
изтеглянето на тежките оръжия.

Новината за настъпилото затишие обаче не спря сриването на украинската национална валута, което накара централната банка да прекрати търговията с повечето чуждестранни валути. Обменните бюра в Киев на 25 февруари все още продаваха ограничени количества долари по курс 1 към 39, тоест 20 на сто по-висок от обявения от търговските банки, където обаче долари не се продаваха, посочва Reuters.

Въпреки намаляването през последните дни на броя на нарушенията на примирието от страна на бунтовниците те продължават и на 25 февруари, съобщи украинският военен говорител Анатолий Стелмах, съобщи AP. По думите му сепаратистите са извършили през нощта общо 19 артилерийски и минометни атаки, вкл. две срещу село Попасна и няколко срещу правителствени позиции в село Широкине, на около 30 км източно от важното азовско пристанище Мариупол. За втори пореден ден наблюдаваме намаляване на обстрела, "но това още не е прекратяване на огъня", заяви Стелмах. 

В Москва руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Киев и извън Украйна има "много желаещи" да провалят Минските споразумения и сега много неща зависят от "честния, обективен и непреднамерен подход" от страна на наблюдателите. Той призова ОССС да инструктира пратениците си в Украйна как да следят за изтеглянето на тежките въоръжения. След среща с председателя на френския Сенат Жерар Ларше Лавров констатира, че отношенията между Русия и Европа "са подложени на сериозни изпитания, които бяха създадени изкуствено". 

Руският министър препоръча на властите в Киев да подходят отговорно към поетия ангажимент за децентрализация на властта в Украйна.