Проф. Станчев: Почти година след победата на Майдана очакванията са оптимистични

Въпреки това основните цели и задачи не са решени докрай, допълни експертът

24.02.2015 | 22:36 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Станчев: Почти година след победата на Майдана очакванията са оптимистични

Очакванията и равносметката почти една година след победата на Майдана са оптимистични. Това коментира проф. Михаил Станчев, историк, преподавател в Харковския университет в предаването Денят Он Ер. 

"Както навремето се шегуваше нашият хуморист Михаил Жванецки, когото попитаха какво мисли за Майдана, той каза: "добре, че много млади хора излязоха на Майдана и искат европейско бъдеще. Искат промяна в страната. Страхувам се обаче, че пак ще ги излъжат и ще остане резултат, не който искат да бъде, а който е бил. Де факто намекът е, че няма да има драстични промени." - обясни проф. Станчев.

Основните задачи и цели, които бяха поставени на Майдана, са борба срещу бюрокрацията, срещу олигархически режим и т.н. - не са решени до край, подчерта проф. Станчев. 

"Разбира се, че да се правят реформи по време на война е сложно, но тук се разбира за всички ръководства на Украйна през последните 24 години. 24 години, когато чакахме промяната, по времето на така наречения преход, политическото ръководство на Украйна не се занимаваше с държавното правителство, с инвестиции в страната, продадоха предприятията чрез различни схеми, икономиката е срината, армията не е тази, която очаквахме." - коментира проф. Станчев.

По думите на проф. Станчев хората са разочаровани, а социалната, икономическата и общата ситуация в страната спада.

Чуйте: