fallback

ЕК получила списъка с реформи от Гърция

Съгласуването и одобрението ще продължат до края на април

24.02.2015 | 11:03 Автор: Мариета Иванова

От Европейската комисия потвърдили, че са получили от Гърция списъка с реформи, необходими за удължаване на програмата за макрофинансова помощ за Атина. За това съобщават от пресслужбата на ЕК, предава ТАСС и БТА.

"Списъкът е получен тази нощ", посочи пресслужбата.

Европейски източник е заявил пред ТАСС, че сега експерти на ЕК и Еврогрупата ще направят предварителната оценка на този списък, необходима за "ефективно продължаване на програмата".

"Окончателната редакция, съгласуването и одобрението на извършваните от Гърция икономически реформи трябва да приключат до края на април", коментирал още източникът.

Министрите на финансите от Еврозоната в петък- 20 февруари,  взеха решение да бъде продължено с четири месеца действието на втората програма за кредитна подкрепа от ЕС, приключваща на 28 февруари. Планирано е след изтичането на този срок Гърция да сключи с европейските се партньори ново споразумение за финансиране.

Министрите задължиха в същото време Гърция да представи план за реформи, в който да бъдат определени ангажиментите на  страната. Атина получи правото да състави собствен списък на промените.

Според гръцки медии мерките са разделени в три категории: борба с укриването на данъци, структурни реформи и социални марки в подкрепа на бедните по отношение на здравеопазването и сметките за електричество, както и предотвратяване на случаите на загуба на домове заради дълг, пише BBC.

Двете международни програми за макрофинансова помощ за Гърция от 2010 година са на стойност 240 милиарда евро.

 

fallback
Още от Свят
fallback