И Оскарът отива при...

23.02.2015 | 17:26 Редактор: Мартина Ганчева
И Оскарът отива при...

В нощта на 22 срещу 23 февруари 2015 светът беше кино.

Американската филмова академия раздаде престижните статуетки Оскар за 87 път.

 

Очаквано, Бърдмен на Алехандро Гонзалес Иняриту триумфира с най-важните статуетки - за филм, режисура, оригинален сценарий и операторско майсторство.  Филмът, който е своеобразен метакоментар на комерсиалното кино, надигра своя основен съперник "Юношество". Сниманата 12 години кино-лента на Ричард Линклейтър за израстването на едно момче остана само с отличие за поддържаща женска роля на Патриша Аркет.

С четири "Оскара" си тръгна и конкурентът му "Грандхотел Будапеща", който взе наградите за грим, костюми, сценография и музиката. Двама велики учени бяха "отличени" с "Оскар". Еди Редмейн заслужи статуетката за мъжка роля с вълнуващото си превъплъщение в парализирания Стивън Хокинг в "Теория на всичко", а "Игра на кодове" почете паметта на Алън Тюринг, като спечели "Оскар" за адаптиран сценарий. Джулиан Мур е безапелационен победител при жените с "Все още Алис", а Джей Кей Симънс отвя конкуренцията в ритъма на джаза и спечели наградата за най-добра поддържаща мъжка роля с "Камшичен удар". Филмът има още две награди - за звук и смесване на звук.

Патриотичният "Американски снайперист" на Клинт Истууд взе само наградата за монтаж на звукови ефекти. В "годината на белите Оскари", както се изразиха някои критици, "Селма", който е посветен на борбата за правата на чернокожите американци, остана с един "Оскар" - за песен. Зрелищният "Интерстелар" е заслужилият победител за визуални ефекти. Полската чернобяла елегия "Ида" е най-добър чуждоезичен филм, а "Героичната шесторка" - най-добра анимация. Това е страхотна новина, защото в екипа е българката Светла Радивоева. Та това е вид признание и за нас. "Гражданинът 4" за Едуард Сноудън е носителят на "Оскар" за документален филм. 

Близо три часа погледите на милиони по света бяха заковани в червения килим. Блестящи перли и скъпоценни камъни в бледи нюанси и рокли в ярки тонове констрастираха на сивия и дъждовен следобед в Холивуд.

Още по темата

Джулиан Мур избра Шанел. Фелисити Джоунс носеше сив тоалет с мъниста на Александър Маккуин. Дженифър Анистън предпочете металните тонове на Версаче. Дженифър Лопес беше зашеметяваща в блестящата рокля на Ели Сааб. В духа на филма, в който участва, британската актриса закова погледите с червената рокля на Живанши. Неотразима беше и Скарлет Йохансон в насително зелен тоалет на Версаче. Лошото време по-скоро стана повод за шеги сред актьорите и помрачи настроението единствено на екипите, които трябваше да подготвят червения килим. Без преувеличение те се занимаваха с него денонощно през изминалата седмица.

Стауетките, които всеки актьор мечтае да притежава, се пазят в добре охраняван сейф. Оскарите са покрити с тънък слой 24-каратово злато, върху който се поставя епоксидна смола. Ако случайно на някоя статуетка има дефет, тя се реже на две и се изпраща за претопяване. Българин все още не е грабнал Оскар, но в кино-лентата "Теория на всичко" играе нашия сънародник Георг Николоф. Той е в ролята на професор Халатников, който защитава теорията на физика Стивън Хокинг пред научния елит в Кеймбридж. В кино-лентата участва и Франк Лебьоф - световен шампион по футбол, бивш защитник на петлите. Той е швейцарският доктор, който съобщава на Хокинг, че никога повече няма да може да говори.