fallback

Виктор Орбан изгуби мнозинството си в парламента

23.02.2015 | 09:06 Автор: Лъчезар Вълев

Унгарският премиер Виктор Орбан изгуби пълното си мнозинство от две трети от гласовете в 199-местния парламент след провелите се вчера частични избори в страната. До загубата се стигна, след като избирателите в традиционно консервативния западен град Везпрем избраха независимия кандидат Золтан Кес, подкрепен от опозиционните леви партии, пред кандидата на „Фидес“ Лайош Немеди.

След оповестяването на резултатите Золтан Кес, който е отявлен критик на премиера Виктор Орбан заяви, че с победата си е показал жълт картон на правителството. Анализатори кометират, че поражението на кандидата на "Фидес" може да доведе до продължаващ спад в популярността на премиера. Според тях по всяка вероятност опозицията ще използва този шанс за влияние в управлението.

Коалиционният кабинет на дясната партия на Виктор Орбан „Фидес“ и християндемократическата партия са начело на Унгария от 2010 г. Те разполагаха с даващото пълни правомощия парламентарно мнозинство от две трети. Доминацията на "Фидес" в парламента даваше възможност на правителството да прокарва конституционни и институционални промени. Голяма част от тях предизвикаха остро недоволство и протести сред унгарците. Според тях реформите на Орбан са навредили на свободата на пресата и независимостта на правосъдната система в Унгария.

 

fallback
Още от Свят
fallback