fallback

Турската армия навлезе в Сирия, за да евакуира отоманско светилище

Конвоят е включвал 600 войници, танкове и бронетранспортьори и е преминал през Кобане

22.02.2015 | 10:56 Автор: Георги Стоянов

Стотици турски войници и бронирана техника навлязоха на 22 февруари 2015 в северна Сирия, за да евакуират отоманско светилище и турския гарнизон, който го охранява, съобщава BBC.

Премиерът на Турция Ахмед Давутоглу заяви, че останките на Сюлейман Шах ще бъдат преместени другаде в Сирия.

Той допълни, че военните са унищожили комплекса, за да непозволят той да бъде използван от джихадистите от ислямска държава.

Още по темата

Турция приема анклава около гробницата за суверенна турска територия.

Сюлейман Шах е дядо на основателя на Османската империя Осман I.

По-рано в серия постове в  Twitter Давутоглу приветства военните за операцията в условията на „рисковете на конфликта в Сирия”.

Той допълни, че останките са преместени в Турция, но че скоро ще бъдат върнати в Сирия в район по-близо до турската граница под турски военен контрол.

По време на мисията, приключила в неделя сутринта, не е имало сблъсъци с джихадисти на ислямска държава. Въпреки това обаче един войник е загинал след инцидент.

Конвоят е включвал 600 войници, танкове и бронетранспортьори и е преминал през Кобане – градът, който кюрдските бойци си върнаха от ислямистите миналия месец.

Светилището е разположено на 35 километра на юг на брега на река Ефрат и до сега се е охранявало от гарнизон от 40 турски военнослужещи. Според договор от 1921,  анклавът е турска територия.

 

fallback
Още от Свят
fallback