Днес отбелязваме Световния ден на турското кафе – един от ключовите елементи на културното наследство в традиционната турска кухня. Тази уникална култура на приготвяне и споделяне на турско кафе беше призната през 2013 г., когато беше включена в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО. Оттогава 5 декември е официално посветен на този специален празник.
Турското кафе се приготвя от висококачествени кафени зърна с произход от Бразилия и Централна Америка, в повечето случаи се пече бавно, след което бива смляно много много фино.
Смята се, че този тип напитка е сред най-консумираните видове кафе в световен мащаб заедно с еспресото.
Напитката се сервира в малки чаши заедно с чаша вода. Самата традиция е символ на гостоприемство, приятелство и забавление, който прониква във всички сфери на живота. Турското кафе има важна роля и при различни поводи като годежи и всякакви празници. Утайката, останала в празната чаша, често се използва за предсказване на съдбата на човека.
Смята се, че турското кафе е разпространено в Истанбул от Йемен през 1543 г. от Йоздемир паша, който е бил валия на Йемен.
За съвсем кратко време благодарение на търговците, пътешествениците и дипломатите, които посещават Истанбул, турското кафе се разпространява първо в Европа, а след това и в целия свят, информира БТА.
По данни на истанбулския университет "Айдън" през последните години се наблюдава значително увеличение на консумацията на турско кафе в Турция. Докато през 2011 г. средната годишна консумация на кафе на човек в страната е била 350 грама, през 2021 г. консумацията се увеличава тройно до 1,1 килограма на човек.
Снимка: БГНЕС