Плевнелиев: Газовият интерконектор България-Гърция ще бъде готов към 2017 г.

20.02.2015 | 19:55 Редактор: Теодора Георгиева
Плевнелиев: Газовият интерконектор България-Гърция ще бъде готов към 2017 г.

Газовият интерконектор България-Гърция ще бъде готов към 2017 година и ще влезе в експлоатация през 2018-та. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция в Букурещ след срещата с румънския си колега Клаус Йоханис. По думите на Плевнелиев не всички пътища трябва да водят към Брюксел, могат да бъдат и север-юг. Освен осигуряване на енергийна сигурност, двамата лидери се фокусираха и върху регионалната сигурност, засилване на двустранните отношения чрез транспортни обекти, както и присъединяването на България и Румъния към Шенген.

 

Росен Плевнелиев подчерта, че газовият интерконектор с Гърция ще бъде двупосочен, за да може и Румъния да получава азерски газ, а обратно България да получава газ от Румъния при нужда. „Искаме да надградим не само инфраструктурата, но и да направим интелигенти инструменти за покупко-продажба на енергия. Ще работим за интегриран регионален пазар, защото това е стратегически важно, заяви Плевнелиев.


В същото време обаче, строежът на българо-румънския газов интерконектор повече от година е блокиран, заради проблеми с полагането на тръбата по дъното на река Дунав.
Румънският президент Клаус Йоханис коментира, че има много добра връзка между България и северната ни съседка. Двамата лидери обсъдиха широк кръг от теми, сред които борбата с корупцията, образователни проекти за малцинствата, транспортни обекти, както и присъединяването към Шенгенското пространство.

Министърът на външните работи на България Даниел Митов акцентира, че и Румъния и нашата страна са изпълнили техническите критерии за членство в Шенген. По думите му и двете държави функционират като държави, които са част от Шенгенското пространство, без формално да са такива. Йоханис допълни, че ще се води активен и конструктивен диалог с европейските партньори, за да се подчертае пред тях, че България и Румъния са готови за Шенген.