fallback

Оланд и Меркел призоваха споразуменията от Минск изцяло да се спазват

В противен случай - нови санкции

20.02.2015 | 17:31 Автор: Ирина Георгиева

Франция и Германия са по-убедени от всякога, че споразуменията от Минск, имащи за цел уреждане на украинската криза, трябва да бъдат изцяло изпълнени и спирането на огъня да се спазва, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Reuters, след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Париж на 20 февруари, предаде БТА. 

Двамата дадоха съвместна пресконференция след разговорите. Оланд посочи, че споразумението от миналата седмица непрекъснатосе нарушава. Според него усилията сега трябва да се насочат към възстановяване на примирието и изтегляне на тежките оръжия от конфликтните зони. Той добави, че всяка страна, която не изпълни това, ще бъде наказана със санкции. 

Отговаряйки на журналистически въпрос, френският президент каза, че не му е "известно нищо за вкарване на руски танкове в Украйна". 

Меркел от своя страна заяви, че двамата с Оланд са на еднакво мнение относно пътищата за спиране на конфликта.

"Ние не отидохме в Минск да налагаме санкции, а да постигнем мир, което е дълъг и труден процес. Но си струва да приложим всички усилия за тази цел." - подчерта тя, цитирана от ТАСС.

Германският канцлер също наблегна на необходимостта от изтегляне на тежките оръжия и от размяната на пленници. 

Меркел за пореден път обаче каза, че "ако споразуменията не се изпълняват, могат да бъда приети нови санкции срещу Русия". 

"Процесът е сложен и аз нямам илюзии", отбеляза тя.

Необходими са значителни подобрения в същността на гръцките предложения за по-нататъшна финансова помощ от нейните кредитори, за да може да се получи одобрение в Бундестага (долната камара на германския парламент), коментира Меркел по отношение на Гърция, предаде Франс прес.

Меркел изтъкна, че с поредното заседание на Еврогрупата "започва фаза на интензивна концентрация и се надявам да има успех". 

Тя отбеляза също така, че "ако говорим за продължаване на програмата, трябва да знаем какво означава това", допълва Асошиейтед прес.

Гърция трябва да остане в еврозоната, заявиха Меркел и френският й домакин, президентът Франсоа Оланд, цитирани от ДПА.

"Германия и европейските ръководители са силно настроени за оставане на Гърция в еврозоната. Гръцкият народ направи доста жертви, за да може това да стане", посочи Меркел на съвместна пресконференция с Оланд. Тя обаче допълни, че остава да се решат много технически подробности.

Меркел и Оланд се срещнаха в Париж преди извънредната среща на Еврогрупата в Брюксел, посветена на гръцкото искане за продължаване на финансовата помощ.

"Гърция е в еврозоната и трябва да остане в еврозоната", допълни от своя страна френският държавен глава. По думите му, позицията на Франция е, че трябва да се направи всичко и от гръцка, и от европейска страна, за да има по-силно сцепление в еврозоната.

fallback
Още от Свят
fallback