Каква е целта на Путин в Украйна

Коментар на Уилям Померанз от Kennan Institute и Скот Ман, полковник от армията на САЩ за телевизия Bloomberg

20.02.2015 | 15:19 Редактор: Георги Стоянов
Каква е целта на Путин в Украйна

Уилям Померан, ще започна с теб, каква в крайна сметка е целта на Путин тук? Да превземе цяла Украйна?

Уилям Померанз: Не несмятам, че целта му точно сега е да превземе цяла Украйна. Мисля, че той иска да окупира, колкото е възможно по-голяма част от областите Луханск и Донецк, евентуално дори Мариупол, което означава, че боевете ще продължат.

Той иска да създаде замразен конфликт, но немисля, че поне на този етап иска да навлезе по-навътре в Украйна.

Още по темата

Но защо тогава подписва мирно споразумение или поне някакво споразумение за прекратяване на огъня само, за да предприеме нови бойни действия? Защо той не би се придържал към провизиите на това споразумение?

Уилям Померанз: За съжаление сепаратистите на терен отказват да спазват споразумения. Особено в Дебалцеве.

Сега, след като украинската армия се оттегли от Дебалцеве, предстои истинския тест дали ще имаме прекратяване на огъня.

Дебацеве е ключов железопътен възел за сепаратистите. Сега те го владеят. Трябва да изчакаме, за да видим дали това за тях ще е достатъчно, за да започнат да се придържат към мирното споразумение.

Полковник, нека ви попитам, САЩ казаха, че можем да доставят оръжие на украинската армия. За сега избираме да не го прави. Означава ли, че това трябва да се промени, на фона на агресията от страна на Владимир Путин?

Скот Ман: Определено обмисляме подобна възможност. Знаете ли, от дълго време съм съветник, работил съм в зони на конфликт и нещото, което трябва да направим преди да се окажем в тази роля, е да поставим много ясна граница, кога бихме предприели подобна стъпка.

Защото след като започнем да доставяме оръжие, това означава, че сме преминали на съвсем различно ниво, а ние наистина не сме виждали подобна ескалация на напрежение между САЩ и Русия от много дълго време. Така че тук трябва да сме много ясни.

Но част от проблема тук е, че имаме агресор, Уилям, който продължава с агресията си. Ангела Меркел играе ролята на Невил Чембърлейн с това, че му позволява да превзема нови територии, да извършва насилие без да има кой да го спре.

Уилям Померанз: Не мисля, че Меркел е Невил Чембърлейн. Тя никога не е декларирала, че е постигат мир.

Всъщност това, което тя каза, е че просто има искрица надежда за прекратяване на огъня.

Това, което е важно да помним, е, че именно президентът Порошенко, президентът на Украйна, е един от най-силните адвокати на примирието.

Той се нуждае от мирно споразумение, за да проведе икономически и политически реформи.

И докато той е въвлечен във война, в този случай губеща война с Русия, той няма да е в състояние да се справи с основните проблеми на Украйна.

Нека се спра на една малко странична, но свързана история тук. Военната машина на Путин е фокусирана изцяло върху Украйна. В същото време обаче Кремъл се готви за завръщането на руски джихадисти, които доскоро се биеха за ислямската държава. Всъщност миналият месец един от приближените на Путин, човекът, който управлява Чечня, дирижира от телевизионно студио протест, който беше излъчен в цяла Русия. Там той призова мюсюлманите да насочат гнева си срещу  САЩ и срещу западните сили. В миналото същият този човек беше казал, че всъщност САЩ контролират Ислямската държава. Това печеливша стратегия ли е за Путин, да се опита и да мобилизира ислямски екстремисти срещу нас?

Скот Ман: Незнам дали това е печеливша стратегия, но мисля, че това, което историята отразява, е колко голям проблем има самият той.

Тлеещото напрежение между Русия и чеченците. Този конфликт има история.

Може би си спомняте някои от ужасяващите атаки на чеченците срещу Русия и според мен, сега, когато тези ислямски бойци се приберат, той е изправен пред наистина сериозен проблем.

Той иска да обърне врага си срещу САЩ. Вече не Русия е виновна, а Съединените щати.

Скот Ман: Точно така. Той трябва да се опита да насочи тяхното внимание върху нещо различно от това историческо напрежение между Чечня и руската държава.

И той ще има доста работа в това отношение.