fallback

Украйна иска миротворци от ООН да контролират ситуацията в Донбас

19.02.2015 | 18:29 Автор: Теодора Георгиева

Украйна иска миротворци от ООН да пристигнат в размирните източни части на страната.  Съветът за национална сигурност на страната прие внесеното от украинския президент Петро Порошенко предложение „сините каски“ да контролират спазването на мирното споразумение. Очаква се решението да бъде подкрепено и от парламента. Предложението идва само ден, след като украинските части се изтеглиха от стратегическия източноукраински град Деблацево, който вече е изцяло под контрола на проруските сепаратисти.

По думите на украинския президент Петро Порошенко миротворческият контингент трябва да се разположи не само по демаркационната линия в зоната на конфликта, но и по протежение на неконтролираната от властта част от границата с Руската федерация. Според Киев разполагането на миротворците ще позволи да се фиксират и локализират нарушенията на спирането на огъня.

Москва обаче даде ясен сигнал, че ще се противопостави на това решение.  По думите на постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин сега трябва да се изтеглят въоръженията, а не да се предприемат нови инициативи. Лидерите на Франция, Германия, Украйна и Русия или така наречената нормандска четворка потвърдиха в телефонен разговор, че ще продължат усилията за прилагане на споразумението от 12 февруари за спиране на огъня в Украйна, но надеждата за мир все повече намалява.

На този фон проруските сепаратисти продължават своето настъпление. Източник от министерството на отбраната на ДНР обвини силите на Киев, че са нарушили режима на прекратяване на огъня 12 пъти през последните 24 часа. Киев пък изтегли хиляди свои военнослужещи от град Дебалцево.

 

fallback
Още от Свят
fallback