Ще издържи ли мирното споразумение от Минск

Коментар на Хенри Майер за телевизия Bloomberg от Москва

19.02.2015 | 17:30 Редактор: Георги Стоянов
Ще издържи ли мирното споразумение от Минск

Какво означава това за мирния процес? Тук има две хипотези. Едната е, че президентът Путин ще бъде задоволен с превземането на този железопътен възел, който е важна точка, свързваща двата окупирани от сепаратистите региона – Луханск и Донецк.

Другата хипотеза е, че това може да окуражи сепаратистите и техните руски банкери.

Интересно е, че виждаме това на пазарите. Доходността по украинските ценни книжа се повишава, а гривнята поевтинява.

В Москва обаче вчера рублата поскъпна заради предположението, че тази последна битка за Дебалцеве означава, че примирието може да се задържи.

Хенри, какви са рисковете около това мирно споразумение от Минск. Опасенията са, че то ще се провали, защото само погледни политическия театър, който се разигра миналата седмица. Говоря за Оланд, Меркел и Путин. Путин, който излиза и казва - имаме споразумение. Този политически театър, който разигра пред целия свят. Втори дубъл. Това е много хазартен ход, ако споразумението се провали.

Хенри Майер: Абсолютно. Бях поразен от коментарите на френски правителствен говорител вчера, докато Дебалцеве падаше в ръцете на сепаратистите.

Очевидно мирното споразумение беше нарушено веднага, след като стартира в неделя.

Говорителят на френското правителство обаче каза, че все пак има някакъв прогрес и че те невярват, че споразумението от Мински е мъртво.

Мисля, че европейските страни – Германия и Франция, които договориха тази сделка след 16 часа на много трудни преговори, се надяват искрено примирието да се задържи.

Това обаче зависи в крайна сметка от това, какво иска Путин и дали това споразумение е в негов интерес.

Мисля, че е в негов интерес. Проблемът обаче е дали той няма да реши, че реакцията на западните страни след това, което се случи в Дебацеве, е прекалено мекушава и умерена и че той спокойно може да продължи. Това е рискът.