Чуркин: Украйна иска да унищожи споразуменията от Минск

Порошенко иска миротворчески сили на ООН

19.02.2015 | 15:07 Редактор: Ирина Георгиева
Чуркин: Украйна иска да унищожи споразуменията от Минск

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин осъди призива на Украйна за разполагане на мироопазващи сили на ООН в източната част на страната и го определи като разрушителен ход, предаде BBC.

Искането на украинския президент "повишава подозренията, че той иска да разруши споразуменията от Минск", заяви Чуркин.

Преди седмица беше постигнато ново споразумение в Минск, но боеве около стратегическия град Дебалцево продължиха.

Украински длъжностни лица съобщиха за атаки с минохвъргачки от сепаратистите в крайбрежния град Широкине, намиращ се до Мариупол.

"Нарушение"

Още по темата

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин обвини украинския президент Петро Порошенко, че "търси нова схема" вместо да се придържа към това, което е подписал.

"Ако някой предложи нови варианти, веднага възниква въпросът дали споразуменията ще бъдат спазени." - заяви Чуркин.

Лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република, определи искането на Порошенко за разполагане на миротворци от ООН, като нарушение на споразуменията от Минск.

Лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция, четирите страни в споразуменията от Минск, ще проведат телефонни разговори по-късно през деня на 19 февруари.

Френското председателство заяви, че нарушенията за прекратяване на огъня са били обявени и лидерите са призовали за "прилагането на пълния пакет от мерки, договорени в Минск", включително пълно прекратяване на огъня, изтегляне на тежките оръжия и освобождаването на затворниците.

Украинският президент Порошенко призова да се даде възможност на миротворците от ООН да наложат спазване на примирието след продължителните битки в Дебалцево.

"В телефонния ми разговор с Меркел, Оланд и Путин, аз подчертах, че ситуацията около Дебалцево нарушава споразумението от Минск." - пише Порошенко в профила си на социалната мрежа Twitter.

Полицейската мисия на ЕС ще бъде най-добрият формат за мироопазващата мисия, заяви Порошенко чрез официалния си уебсайт. Според него тя ще помогне за гарантиране на сигурността "в ситуация, където обещанието за мир не се спазва", допълни той на извънредна среща на Съвета за националната сигурност и отбрана в Украйна.