fallback

Лавров: Дебалцево е предлог на САЩ за нови санкции срещу Русия

Западните политици са длъжни да помагат за регулирането на ситуацията в Украйна, а не да нагнетяват конфронтацията, коментира външният министър

18.02.2015 | 16:10 Автор: Мариета Иванова

На практика по линията на всички украински граници се наблюдава прекратяване на огъня, с изключение на Дебалцево, заяви външният министър на Русия, цитиран от ТАСС.

„Главната задача остава прекратяването на огъня,“ отбеляза той. -“Практически се наблюдава прекратяване на огъня по цялото продължение на границите на Украйна, в много части опълченците заявяват готовност да предадат оръжието“. Лавров отбелязва, че продължават боевете в Дебалцево.

„Говорихме в Минск за това, че украинската войска там попадна в котел, че трябва да говорим за това, как могат да напуснат Дебалцево. Стана дума за това те да напуснат с чест, оставяйки тежкото въоръжение. Киев не беше готов за това. Но опълченците от самото начало заявиха, че няма да допуснат изтеглянето на тежкото въоръжение, тъй като отстъпващите украински войски ще се върнат и отново ще открият огън“.

Западните политици са длъжни да помагат за регулирането на ситуацията в Украйна, а не да нагнетяват конфронтацията, коментира Лавров.

„Много разчитам, че западните политики ще се правят в интересите на украинския народ и украинското правителство, вместо да се нагнетява конфронтацията и да се доказва лидерство,“ подчертал министърът.

Думите на вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън за възможност от нови санкции към Русия в случай на неизпълнение на минските споразумения потвърждава неконструктивната линия на Вашингтон, заяви още Лавров.

„Приемаме това изявление по традиционния начин, по който приемаме изказванията на Джо Байдън- като поредната заплаха,“ коментира Лавров. - „Вероятно, той има предвид, че САЩ ще иска

от Русия да плати цена, в това число по пътя на принуждаването на страни от ЕС за увеличаване на санкциите“.

„Дебалцево- е предлог, ние предупредихме за необходимостта този проблем да се реши още на 11 февруари, когато ни беше казано, че такъв проблем не съществува. Но, оказва се, че съществува. Затова, аз бих се отнасял към него като към поредното потвърждение за неконструктивната линия на Вашингтон, в дадения случай в лицето на вицепрезидента Байдън“, коментира Лавров.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко потвърди, че Украйна е изтеглила 80% от войските си от Дебалцево.

Държавният отхвърли твърденията на проруските сепаратисти, че украинците са били обкръжени и каза, че войските напускат Дебалцево със своите оръжия и боеприпаси.

 

fallback
Още от Свят
fallback