fallback

НАТО изрази тревога от събитията в Дебалцево

18.02.2015 | 15:36

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбег говори сред среща с президента на Латвия. Той обеща силите на алианса в района на Балтийско море до продължават да действат, призова Русия да спре подкрепата си за сепаратистите и поиска пълен достъп за наблюдателите от ОССЕ.

Столтенберг се обяви за политическо решение на конфликта в Украйна.

Йенс Столтенберг каза, че има напредък по изпълнението на Екшън плана за готовност, включително създаването на сили за реакция на алианса и ударната група.

"Самолетите на НАТО ще продължат да охраняват небето над Балтика. Корабите на НАТО ще продължат да патрулират в Балтийско море. Сухопътните части на НАТО ще продължат ученията", каза генералният секретар.

Столтенберг благодари на Латвия, която в момента е председател на ЕС за предложението да приеме на стоя територия един от новите командни центрове на НАТО.

"Уверявам ви, че НАТО застава рамо до рамо с Латвия", каза Столтенберг.

 

Той нарече Минското споразумение най-добрата възможност за траен мир и изрази "дълбоката си тревога" от "влошената ситуацията в Дебалцево".

"Отказът на сепаратистите да спазват примирието и отказът на достъп за наблюдателите от ОССЕ застрашава споразумението. Руските части, артилерия и ПВО, както и командните и контролни елементи все още са активни в Украйна", каза Столтенберг.

Той призова Русия да прекрати подкрепата за бунтовниците, да изтегли частите си и военното оборудване от Източна Украйна и настоя сепаратистите незабавно да спрат нападенията и да предоставят на ОССЕ пълен достъп".

 

fallback
Още от Свят
fallback