Белият дом обжалва решението на съда за имиграционната реформа

Съдия от Тексас блокира издаването на документи на стотици хиляди нелегални имигранти

18.02.2015 | 11:09 Редактор: Красимир Кирев
Белият дом обжалва решението на съда за имиграционната реформа

Стотици хиляди имигранти без документи, пристигнали в САЩ като деца и живели в страната от 2010 г. насам бяха само на няколко часа от възможността да получат гражданство. Съдът в Тексас обаче реагира своевременно и блокира издаването на документи.


От Белия дом коментират, че реформата, която е важен стълб в политическата платформа на президента Обама, почива на солидна правна основа, което дава надежда, че решението на съда ще бъде ревизирано в много кратки срокове – до няколко дни.

"Не съм съгласен с решението на съда, затова Департаментът по правосъдието ще го обжалва. Това е реформа, която ще донесе само полза на САЩ. Ще направи границите ни по-сигурни, ще ни помогне в борбата с престъпността. Ще ни даде възможност да извадим на светло много хора, които да получат шанс за реализация", заяви Обама.


Най-засегнати от провал на реформата ще бъдат испаноговорящите имигранти, най-вече тези от Мексико. Именно заради това щатът Тексас е най-чувствителен към плановете на Обама. Властите там се опасяват, че даването на статут на нелегалните имигранти ще доведе до по-високи разходи за правоприлагане, здравеопазване и образование.