Кюрдите и Анкара навлизат в критичната фаза на мирния процес

18.02.2015 | 11:06 Редактор: Красимир Кирев
Кюрдите и Анкара навлизат в критичната фаза на мирния процес

Турция очаква в най-скоро време декларация от страна на кюрдите, че прекратяват военната си борба. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в Пакистан. Думите му идват след като Кюрдската работническа партия поиска от управляващите в Анкара да предприемат конкретни стъпки  за финализиране на мирния процес.

Давутоглу призна, че мирните преговори между Анкара и кюрдските бойци се намират в критична фаза и развръзката стои под голяма въпросителна. Лидерите на кюрдите пък обвиняват турските власти, че търсят проточване на мирния процес и заплашват с прекратяване на диалога, колкото и формален да е той в момента.
 

"Кои са условията, които правят необходима употребата на оръжия? Ако те искат да превърнат Турция в Ирак или Сирия, това ли искат? Ние никога няма да го приемем. Следователно позицията ни е, че процесът е в критична фаза", отбеляза турският премиер.

 


Давутоглу посочи още, че за да са успешни преговорите е нужно добро желание, но кюрдите  заявяват, че такова от страна на Анкара не е на лице.

Селяхтин Демирташ, лидер на прокюрдската Партия на мира и демокрацията, коментира ситуацията така:


"Ние подкрепяме здравия процес на преговори, водещ до истинско решение.  Наша цел е достигането на разоръжаване.  Но ако правителството предприема спорни законодателни инициативи в сферата на сигурността и същевременно говори за доброжелателност в преговорите, то не е на същата страница, на която сме ние".

 

В последните дни текат спекулации, че военният лидер на кюрдите Абдула Йоджалан, който е в затвора, ще отправи послание за край на конфликта, отнел живота на 40 хил. души в последните 3 десетилетия. Кюрдската работническа партия ПКК обаче е непреклонна в становището си: "Управляващите създават фалшиви очаквания. Трябва да покажат повече искреност!"