САЩ обвини Русия, че нарушава споразумението от Минск

Байдън заяви, че "санкциите за Русия ще се увеличат"

18.02.2015 | 09:27 Редактор: Ирина Георгиева
САЩ обвини Русия, че нарушава споразумението от Минск

САЩ обвини Русия, че нарушава споразумението от Минс за Украйна, единодушно прието от Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня, предаде BBC.

Вицепрезидентът Джо Байдън заяви, че "санкциите за Русия ще се увеличат", ако продължава да нарушава споразумението.

Боевете продължават около стратегическия град Дебалцево, а про-руските бунтовници съобщават, че вече контролират повечето области около и в града.

Руският президент Владимир Путин призова украинската войска да се предаде.

"Ирония":
Въпреки, че Съветът за сигурност единодушно одобри изготвената от Русия резолюция за прекратяването на огъня от миналата седмица в Минск, Беларус, то посланиците си размениха гневни думи

Посланикът на САЩ Саманта Пауър в ООН заяви, че "твърдо подкрепя споразумението", но от Русия трябва да докажат ангажимента си към мира.

Пауър каза: "Спрете да въоръжавате сепаратистите. Спрете да изпращате стотици тежки оръжия допълнително към войските си. Спрете да правите това, което правите и да се преструвате..."

Посланикът на САЩ в ООН добави: "Русия подписва споразумения, а след това прави всичко, за да ги подкопае. Русия се бори за суверенитета на народите, а след това действа така, сякаш не съществуват границите на съседите."

Пауър каза, че е "иронично", че Русия е вносител на споразумението, докато "подкрепя решителните атаки" срещу Украйна.

Руският посланик Виталий Чуркин определи коментарите й като "обидни".

"От самото начало на кризата, Русия призова активно за мирно разрешаване чрез приобщаващ, прозрачен диалог между всички страни в рамките на вътрешния украински конфликта", каза той.

След като говори с украинския президент Петро Порошенко, Байдън заяви, че "категорично осъжда нарушаването на примирието от сепаратистките сили, които действат съгласувано с руските сили, в и около град Дебалцево."

Той добави в изявление, разпространено от Белия дом: "Ако Русия продължава да нарушава споразуменията от Минск, включително най-новото споразумение, подписано на 12 февруари, санкциите за Русия ще се увеличат."