fallback

Отношенията между Гърция и Тройката стават все по-студени

Атина отново отхвърли предложението за удължаване на спасителната програма със 6 месеца

17.02.2015 | 08:20 Автор: Красимир Кирев

Още по темата

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум даде срок до петък, 20 февруари, гръцкото правителство да приеме удължаването. В противен случай спасителната програма ще изтече в края на март, а бъдещето на Гърция във валутния съюз ще бъде повече от несигурно.

Поредния кръг преговори получи бърза развръзка и приключи за по-малко от 4 часа. Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис остана верен на твърди си тон и заяви, че Еврогрупата не предлага нищо в замяна, изисквайки от Сириза да направи компромис. Той настоява, че страната трябва да получи 4 месечна отсрочка, за да може новото правителство да изпълни реформите, за които е получило доверието на обществото.

Янис Варуфакис, финансовият министър на Гърция коментира:

Ние получаваме предложение за 6 месеца да се въздържим от изпълнението на нашата собствена програма, на програмата, която бяхме избрани да изпълняваме. Насреща получаваме само неясни обещания за гъвкавост, които не са конкретни. В тези условия, дами и господа, за гръцкото правителство е невъзможно, въпреки добронамерената му позиция, да подпише общото комюнике. Затова – дискусиите продължават.

Много финансови министри загатнаха за нарастващи страхове от окончателен провал на преговорите. Йерун Дейселблум пък заговори за необходимостта от възстановяване на взаимното доверие – явно вече изгубено.

"Всеобщото мнение в Еврогрупата е, че най-добрият път напред е гръцките власти да приемат удължаването на програмата. На фона на дълбоките дискусии за бъдещите ни отношение с Гърция, просто имаме нужда от време", посочи Дейселблум

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард добави:

"Ако Атина приеме удължаване и продължи да спазва ангажиментите си може да продължим съвместната работа и обсъдим възможни промени. Ако това не стане за два дни, може да отнеме седмици или месеци. Ако заключението е, че това не може да стане, ние, от МВФ ще преустановим изплащането на средства".

 

Не е ясно колко време Гърция ще е в състояние на платежоспособност без международна помощ. В сряда ЕЦБ трябва да вземе решение дали да запази спешното финансиране на гръцките банки, от които всяка седмица изтичат депозити в размер на 2 млрд. евро.

 

fallback
Още от Свят
fallback