fallback

Нови санкции срещу Русия

16.02.2015 | 19:50 Автор: Теодора Георгиева

Нови санкции срещу Русия влизат в сила от 16 февруари 2015.

Този път наказателните мерки на ЕС засягат 9 юридически и 19 физически лица.

Руският външен министър Сергей Лавров определи новия черен списък като нелогичен и обеща адекватен отговор на новите санкции. По думите му действията на Брюксел противоречат на здравия разум и не помагат за решаването на украинския конфликт.

Под новите санкции попадат руските заместник-министри на отбраната Анатолий Антонов и Аркадий Бахин, депутатът Йосиф Кобзон. Те няма да могат да пътуват в страни от Европейския съюз, а авоарите им ще бъдат замразени.

Сред 14-те украински граждани, обект на санкции, е заместник-командирът на донецките сепаратисти Едуард Басурин. Решението за разширяване на черния списъка беше взето на 29 януари, след обстрела на украинския град Мариупол.

Новата редакция на черния списък е публикувана в официалния вестник на Европейския съюз.

И така черният списък на ЕС вече включва 151 граждани на Русия и Украйна, включително представители на ръководството и силовите структури на Русия, руски депутати, бизнесмени, представители на местното ръководство на Крим, както и много граждани на Украйна, сред които опозиционни политици и лидери на ДНР и ЛНР.

Още по темата

39 са компаниите, които попадат под санкциите.

Преди седмица испанският външен министър разкри, че до момента санкциите срещу Русия заради украинската криза струват на ЕС 21 млрд. евро. Брюксел изрази готовност санкциите срещу Русия да бъдат засилени или смекчени в зависимост от развитието на ситуацията в Украйна.

 

fallback
Още от Свят
fallback