Ще промени ли атентатът в Копенхаген либералния облик на Дания

Коментар на Таснийм Брогер за телевизия Bloomberg от Копенхаген

16.02.2015 | 15:20 Редактор: Георги Стоянов
Ще промени ли атентатът в Копенхаген либералния облик на Дания

Таснийм, какви са последните новини и какво знаем за стрелеца?

Таснийм Брогер: По отношение на стрелеца полицията беше доста сдържана с информацията. Знаем, че е бил на 22 години, роден в Дания.

Бил е изместен на полицията. Бил е арестуван за нападение с хладно оръжие, след което обаче е бил пуснат под гаранция. Той е идентифициран.

Има данни, че се е хвалил, че ще извърши тази атака в синагогата. За момента това е всичко, което знаем за него.

 

Таснийм, Дания и в частност Копенхаген, това е град, в който майките спокойно оставяха децата си в коликите пред кафетата. Копенхаген е известен като либерален град. Той оглавява класацията на най-добрите за живот градове в света. Как това променя Копенхаген и Дания като цяло?

Таснийм Брогер: Все още незнаем. Докато идвах на работа тази сутрин бях шокирана да видя полицейски камионетки, паркирани навсякъде по улиците. Полицията е навсякъде.

Никога не съм виждала това преди, през всичките години, откакто живея тук. Както казваш това е общество, което не е свикнало с подобни мерки.

Отношенията между органите на реда и обикновените граждани бяха съвсем различни.

Предупреждението от министъра на правосъдието от вчера е, че Копенхаген трябва да бъде подготвен за много по сериозно и осезателно полицейско присъствие по улиците.