fallback

Над 80 нарушения след прекратяването на огъня в Източна Украйна

Съветът за сигурност на ООН отложи гласуването по проекта за резолюция за Украйна

16.02.2015 | 09:24 Автор: Мартина Ганчева

Съветът за сигурност на ООН отложи гласуването по проекта за резолюция за Украйна. Документът трябваше да се отнася до влязлото в сила примирие в източната част на страната. 80 нарушения в първия ден от прекратяването на огъня в Източна Украйна регистрираха властите в Киев. За щастие жертви няма.

Властите в Киев и проруските сепаратисти се подготвят да изпълнят второто условие от споразумението от Минск. То предвижда изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия. Ръководството на Донецката народна република обеща, че ще започне изтеглянето още тази сутрин.

Според Франция и Германия примирието, договорено в Минск, в общи линии се спазва. Лидерите на двете страни обаче подчертаха, че „местните инциденти“ трябва бързо да бъдат потушени. Самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщи за три обстрела от страна на украинските сили в град Горловка, които са били извършени в неделя през нощта. Един от снарядите е попаднал в база на министерството на извънредните ситуации на републиката в района Калиновка. Снаряди са достигнали и до жилищен квартал в централния район.

Напрегната остава обстановката и в ключовия транспортен възел Дебалцево. Проруските бунтовници са отказали достъп на представители на ОССЕ, съобщи Би Би Си.

 

fallback
Още от Свят
fallback